ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Švédské město vyžaduje licenci k žebrání, stojí v přepočtu 600 korun

  • 33
Lidé, kteří chtějí v ulicích švédské Eskilstuny žádat kolemjdoucí o peníze, musí mít od minulého týdne zvláštní povolení. Jeho vyřízení stojí 250 švédských korun, tedy asi 600 Kč. Město ležící západně od Stockholmu tuto povinnost zavedlo jako první ve Švédsku. Zatím úřady přijaly osm žádostí o vydání licence, která platí tři měsíce.

Nový režim vstoupil v platnost začátkem srpna po roce administrativních průtahů. Na vyřízení povolení musí zájemci kromě zaplacení poplatku také předložit platný doklad totožnosti.

Žádost lze podat na policejní stanici nebo prostřednictvím internetu. Lidem přistiženým při žebrání bez licence hrozí pokuta až 4 000 švédských korun (necelých 1 700 Kč).

Řada měst ve Švédsku v posledních měsících postavila žebrání mimo zákon, když předtím švédská justice podpořila zákaz zavedený v městečku Vellinge na jihu země.

Radní z Eskilstuny Jimmy Jansson novinářům řekl, že povinné licence město zavedlo ve snaze žebrání ztížit. Nový systém by podle něj také mohl bezdomovce a další lidi z okraje společnosti dostat do kontaktu s úřady a sociálními službami. „Uvidíme, kam to povede. Doufám, že policie bude pravidlo vymáhat,“ citoval ho web televize Euronews.

Maďaři poslali před soud prvního bezdomovce, který spal na ulici

Kritici místní politiky mají za to, že zvolené opatření žebrání legitimizuje a může situaci lidí, kteří na ulici prosí o peníze, ještě zhoršit. Podle Tomase Lindroose z charitativní organizace Stadsmission tento systém otevírá cestu k vykořisťování. Zločinecké gangy by podle něj mohly žebrákům povolení zaplatit a poté od nich požadovat mnohem vyšší částky.

Státní vysílací společnost SVT uvedla, že o víkendu bylo v Eskilstuně podáno osm žádostí o licenci. Tři lidi, kteří zatím v centru města žebrali bez ní, policisté informovali o novém režimu, načež žebráci místo opustili.

Podle listu Aftonbladet se pak někteří z nich pokouší povinnost obstarat si povolení obejít tím, že na ulici prodávají borůvky. Šéf místního policejního sboru Thomas Bergqvist uvedl, že se zatím nerozhodlo, jak mají strážci zákona v takovýchto případech postupovat.

Město Eskilstuna ve Švédsku

Město Eskilstuna ve Švédsku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video