Diskuze

Je to můj otec, vykopejte ho. Švédský soud povolil exhumaci pozůstalým navzdory

Nejvyšší soud ve Švédsku nařídil na žádost 60letého muže otevřít 28 let starý hrob, aby se zjistilo, zda je nebožtík jeho otec. Soudci věří, že zájem dítěte, které chce znát svůj původ, v tomto případě převažuje nad zájmem pozůstalých. Informaci o tom, že by mohl být zesnulý jeho otcem, našel muž v deníku své matky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J49i14ř16í 53P29o89l18á62k

16. 12. 2023 19:08

Prý "Zájem získat informace o svém biologickém otci je podle soudu chráněn právem na soukromý a rodinný život, které vyplývá z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod."

To mě překvapuje. To je právo, které nemají děti vzniklé z darovaných spermií. Tam je to v konfliktu s právem dárců zůstat v anonymitě.

Právo na informnace o rodičích považuju za správné, právo, aby biologického rodiče děti znát nesměly, považuji za špatné.

2 0
možnosti
KC

Pánovi se asi blíží důchod a zjistil, že to žádná sláva nebude, takže hledá dodatečné zdroje.

1 1
možnosti
SB

Těžko něco dostane, když je ten člověk mrtvý 28 let a dědictví je dávno vypořádáno.

1 0
možnosti
SV

Kdyby se tak soudy stejně staraly i o otce, které matky odeženou od dětí... Ale chápu - udělat díru do hrobu je x-krát snazší než válčit s nerozumnými matkami. Však víme: Pokrevní dědictví se hodí jen pro majetek.

3 4
možnosti

V šedesáti letech? To tedy brzo, to fakt zjistil až takhle pozdě?

Pro nebožtíka resp. jeho rodinu je to poučení, že lepší je se nechat spálit, pak už žádná taková exhumace nehrozí

3 0
možnosti
SB

Tak asi to zjistil až po smrti matky, když ty informace našel v jejím deníku.

5 0
možnosti
DN

Ak príbuzným tak vadila exhumácia, mohli poskytnúť svoju vlastnú vzorku DNA, príbuznosť by sa potvrdila, alebo vyvrátila. Príbuzným ale zjavne vadil hlavne fakt, že by sa otcovstvo mohlo preukázať - potom by asi išlo o dedičstvo.

25 2
možnosti
Foto

28 let po smrti ti už dědictví nikdo nezmění, leda že byses o něj celé ty roky soudil, jinak je to vyloučené. 28 let po skončení dědického řízení už nikdo o nic rozhodně nepříjde.

8 0
možnosti