Spisovatelka Kateřina Janouchová v Show Jana Krause. | foto: FTV Prima

Kvůli sporu o islám ve škole odsoudili ve Švédsku spisovatelku Janouchovou

  • 280
Soud ve švédské Uppsale odsoudil spisovatelku a novinářku Kateřinu Janouchovou za pomluvu. Dopustit se jí měla článkem o dětském divadle na tamní škole. Žáci hráli představení o světových náboženstvích, problém nastal u islámu. Zažalovala ji učitelka a odškodné dosahuje několik desítek tisíc korun.

Spisovatelka Janouchová má český původ, ale dlouhodobě žije ve Švédsku. Je známá pro svoje kritické postoje vůči přistěhovalcům a islámu. Případ, nad kterým soud ve čtvrtek vynesl rozsudek, se týkal výuky ve městečku Tierp v březnu roku 2020.

„V kostce jde o to, že školáci měli sehrát jakési představení. Vcítit se do pocitů dětí různých náboženství. Jako první se vyučovalo křesťanství, kde ovšem mohly muslimské děti zůstat mimo dění ve třídě. Když přišel na řadu islám, křesťanské děti tuhle šanci nedostaly. Jedna z holčiček se ovšem výuky odmítla zúčastnit. Pochází z velmi věřící křesťanské rodiny a tohle bylo pro ni nepřípustné. Nechtěla psát, že patří Alláhu,“ uvedla Janouchová pro server Novinky.cz.

Incident vyvolat ohlas v místní komunitě. Rodiče křesťanské dívky se obrátili na vedení školy a Janouchová se podle vlastních slov událostí ujala jako novinářka. Na svém blogu napsala celé jméno učitelky i jméno školy, kde výuka probíhala.

Kolem školy musela být v následujících měsících zvýšená ostraha. Vedení školy i samotné pedagožce chodily výhrůžky. Žalobu na Janouchovou podala sama učitelka, protože ji v článku přímo jmenovala.

KOMENTÁŘ: Švédská volební bomba znamená konec ponižování ve vlastní zemi

Kateřina Janouchová se domnívá, že by se na její příspěvky neměla vztahovat tisková pravidla, ale soud v Uppsale se přiklonil na stranu pedagožky. Česko-švédské novinářce vytkl, že situaci vyhrotila nepravdivými informacemi.

Vysoké odškodné

Janouchová má poškozené učitelce zaplatit odškodné ve výši 50 tisíc švédských korun. K tomu se ještě připočítají náklady na soudní řízení, které dosahují dalších 25 tisíc švédských korun. V přepočtu se jedná celkem o 170 tisíc korun českých.

„Tento rozsudek je jasným důkazem toho, že u švédských soudů nyní převažují emoce nad právem,“ uvedla spisovatelka na svém Facebooku. Podle ní se několikrát potvrdilo, že o případu napsala pravdu, ale soud ji přesto uložil zaplatit odškodné. Janouchová se chce proti rozsudku odvolat a doufá, že ji odvolací soud osvobodí.

Literátka Janouchová urážela švédskou političku, ta podala trestní oznámení

„Zatímco ženy v Íránu pálí své závoje, levicové ženy ve Švédsku bojují za to, aby byl závoj vnímán jako neškodný „dobrovolný“ módní doplněk,“ postěžovala si Janouchová na sociálních sítích.

Připomněla i svou zkušenost z normalizace v 70. letech v Československu, ze kterého musela se svou rodinou emigrovat. Její otec je jaderný fyzik František Janouch, který založil Nadaci Charty 77.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video