Bernd Posselt na snímku z roku 2001.

Bernd Posselt na snímku z roku 2001. | foto: Profimedia.cz

Sudetské Němce z celého světa povede Bernd Posselt

  • 24
Mluvčím a nejvyšším představitelem všech sudetských Němců byl zvolen Bernd Posselt, poslanec Evropského parlamentu a dosavadní předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Rozhodlo o tom dnes v Mnichově spolkové shromáždění, nejvyšší orgán sdružení.

Posselt podle agentury DPA získal 75 ze stovky odevzdaných hlasů.

Jedenapadesátiletý Posselt jako představitel poválečné generace sudetských Němců v nejvyšší funkci střídá bývalého šéfa bavorského sněmu, sedmdesátníka Johanna Böhma. Na pozici šéfa krajanského sdružení postoupil padesátiletý Franz Pany.
 
Za hlavní cíl sdružení Posselt označil zlepšení vztahů mezi sudetskými Němci a Českem, kde podle jeho slov sice "dosud nedošlo k obratu, avšak projevují se první známky oteplení". Chce také podporovat sudetoněmeckou kultury a postoupit v budování mnichovského muzea, připomínajícího vysídlení z někdejšího Československa.

K Sudetoněmeckému krajanskému sdružení se podle jeho údajů hlásí více než 200 tisíc členů a údajně statisíce dalších sympatizantů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video