Su Ťij shlíží z plakátů na každodenní život v Rangúnu. (30. listopadu 2011)

Su Ťij shlíží z plakátů na každodenní život v Rangúnu. (30. listopadu 2011) | foto: Reuters

Su Ťij registrovala svoji stranu, oficiálně se tak vrací do politiky

  • 3
Disidentka Do Aun Schan Su Ťij formálně znovu registrovala svou stranu pro jakékoli příští volby. Šéfka barmské opozice a držitelka Nobelovy ceny se tak vrací na politické kolbiště, píše agentura AP.

Su Ťij a předseda její Národní ligy pro demokracii (NLD) Tin U registrovali stranu u volební komise v pátek ráno v hlavním městě Neipyijto. Su Ťij se minulý měsíc rozhodla znovu formálně vrátit do politiky v zemi, kde sice převzala moc demokraticky zvolená civilní vláda, ale za nitky v pozadí nadále tahá silná armáda, která stála v čele země desítky let.

NLD bojkotovala v listopadu loňského roku všeobecné volby kvůli omezením, které zabránily Su Ťij kandidovat. Většina z těchto omezení byla od té doby zrušena. Mluvčí NLD Ňjan Win uvedl, že Su Ťij brzy oznámí, zda bude kandidovat v nadcházejících doplňovacích volbách, pro něž ale zatím nebylo stanoveno pevné datum.

Růže pro Havla

Nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij vyjádřila hluboký zármutek nad smrtí Václava Havla a poděkovala mu za letitou podporu, kterou jí poskytoval v boji proti barmskému vojenskému režimu. Její vyjádření tlumočilo Barmské centrum Praha. Su Ťij poslala Havlovi kytici růží a při příležitosti pátečního pohřbu vzdává čest jeho památce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video