Pravděpodobně šlo o falešnou hrozbu, tvrdí řecké úřady.

Pravděpodobně šlo o falešnou hrozbu, tvrdí řecké úřady. | foto: Reuters

Strach z bomby donutil úředníky EU nouzově přistát

  • 12
V Mnichově muselo nouzově přistát řecké letadlo. Anonym totiž hrozil, že je na palubě bomba. Linkou z Atén do francouzského Štrasburku letěli i řečtí funkcionáři Evropské unie. Všichni pasažéři jsou v pořádku, šlo nejspíš o falešnou hrozbu.

Na palubě Boeingu 737 řecké společnosti Olympic Airways bylo podle úřadů 136 pasažérů, včetně jedenácti řeckých úředníků Evropské unie. Všechny cestující se podařilo krátce po přistání bez problémů evakuovat, uvedla řecká státní televize.

Stroj vyrazil ráno z Atén. Měl namířeno do Štrasburku a odtud dál do Bruselu. Na policejní velitelství v řecké metropoli však zavolal anonym a pohrozil bombou. Uvedl i číslo letu, které ale neexistuje. Linka Atény-Štrasburk však měla k jeho číslu nejblíž, a tak letecká společnost rozhodla, že stroj raději nechá nouzově přistát.

Když anonym volal, nacházelo se letadlo právě nad chorvatským Splitem. Pilot hned dostal příkaz, aby zamířil do Mnichova, kde po přistání ve zvláštní nouzové zóně vyvedli pasažéry a stroj zkontrolovali.

Bombová výhružka byla podle řeckých úřadů nejspíš falešná. "Doufám, že to byl jen špatný vtip," řekl mluvčí ministerstva zahraničí George Koumoutsakos. "Snad to za chvíli bude za námi," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video