S požáry bojují v Portugalsku i Chorvatsku. U Dubrovníku je oheň pod kontrolou

  • 26
Na jihu Itálie požár zasáhl lesnatý výběžek Capo Gallo. Nový vypukl na Sicílii. Požár v Portugalsku zachvátil přírodní park Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu. V Chorvatsku se lesní požár dostal až na dvanáct kilometrů k Dubrovníku a oheň je nyní pod kontrolou. Turečtí hasiči bojují s lesním požárem nedaleko turistického střediska Kemer v jižní části země. Podle CK České kormidlo nezasahuje do letovisek.

Požáry na jihu Itálie si dosud vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Nejhůře zasažený je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě Sicílie. V noci na úterý zemřela 88letá žena, ke které se kvůli dopravním komplikacím spojeným s požárem včas nedostala záchranná služba. Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma. Osmadevadesátiletý muž upoutaný na lůžko zemřel v hořícím domě poblíž města Reggio Calabria, které leží v Kalábrii blízko Sicílie.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V noci vypukl nový požár také na Sicílii poblíž Katánie. Oheň zasáhl borový les a vynutil si evakuaci kempu; záchranáři nasadili letadla Canadair určená k hašení. Požáry v Palermu se naopak dostávají pod kontrolu a lidé se vracejí do svých domovů, uvedl podle serveru La Repubblica palermský starosta Roberto Lagalla.

V portugalském národním parku s plameny bojuje přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů. V nejméně jedné z vesnic se proti ohni snaží zasahovat i místní obyvatelé. „Bojíme se, že se to dostane až k domům,“ řekla 34letá Ines Figueiredová. „Snažíme se pomáhat, jak můžeme, kbelíky (s vodou)... ale moc to nepomáhá,“ míní.

Plameny, všude zápach, málo elektřiny. Jih Rhodosu zasáhla jedna z božích ran

V Chorvatsku dostali hasiči požár, který se rozhořel v úterý odpoledne pod kontrolu. Vyplývá to z středečníh zpráv deníku Večernji list. Situace se uklidnila kolem čtvrté hodiny ranní, informuje Jutarnji list.

Požáry v Evropě

Požár je ale rozsáhlý a jeho hašení během noci komplikoval vítr, upozornil dnes ráno velitel hasičského sboru v Dubrovnicko-neretvanské župě Stjepan Simović. Podle něj hrozí, že očekávaný silný vítr bude boj s plameny znesnadňovat i nadále.

Plameny zachvátily pás dlouhý asi pět kilometrů mezi vesnicemi Plat a Buići. Žádné domy plameny nezasáhly a ani evakuace lidí nebyla potřeba.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na místě je okolo 130 hasičů. Zasahují také dvě hasičská letadla, kterým v úterý vítr a turbulence působily obrovské problémy a letadla se musela původně vrátit na základnu. U vesnice Petrača se podle webu Slobodna Dalmacija ozývaly výbuchy. Spekuluje se, že je způsobily zbylé nevybuchlé miny a další výbušniny z války z 90. let.

Další požár v úterý vypukl také v Splitsko-dalmatské župě. S ním bojuje 65 hasičů a tři letadla.

Týden požárů na řeckých ostrovech: hasičů je dost, kulhá plánování a evakuace

V Alžírsku se již podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které si zde v uplynulých dnech vyžádaly nejméně 34 mrtvých včetně deseti vojáků. Nejhorší situace panovala v alžírských vilájích Bidžája a Búíra. Do boje proti požárům bylo v celé severoafrické zemi nasazeno asi 8 000 hasičů, evakuovat se muselo na 1 500 lidí.

Situaci v oblasti komplikovala vlna veder, která se šíří napříč severní Afrikou i jižní Evropou; v sousedním Tunisku v několika městech teplota dosáhla 49 stupňů Celsia.

Požár u tureckého Kemeru v regionu Antalya je pod kontrolou a podle CK České kormidlo nezasahuje do letovisek. Úřady již dříve podle agentury AP preventivně evakuovaly desítku domů a jednu nemocnici.

Oheň se v zalesněné oblasti rozšířil kvůli silnému větru a nízké vlhkosti, uvedl v prohlášení úřad guvernéra Antalye. Do hašení se zapojilo deset letadel, 22 vrtulníků a více než 200 vozidel. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video