Olovo vypouštěla do ovzduší místní továrna. Ilustrační foto

Olovo vypouštěla do ovzduší místní továrna. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Stovky čínských dětí se přiotrávily olovem

  • 10
Nemocnice ve východní Číně přijaly 250 dětí, které se přiotrávily olovem vypouštěným z místní továrny. Nejméně čtyři z nich mají v krvi takové množství kovu, že u nich lékaři předpovídají trvalé poškození mozku. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Továrna s pecí na tavení olova v provincii Kan-su vypouštěla podle ochránců životního prostředí do ovzduší až osmsetkrát vyšší hodnoty olova, než jsou v Číně povolené limity.

Od srpna, kdy začali zdravotníci vyšetřovat obyvatelstvo, zjistili téměř u devíti stovek lidí nepřiměřeně vysoké hodnoty olova v krvi. Bylo mezi nimi také 334 dětí ve věku do 14 let. Z nich je 250 stále v nemocnici a lékaři jim podávají vysoké dávky vitaminových přípravků. Stav většiny z nich je stabilizovaný.

Tavárna je v okrese Chuej deset let. Ochránci životního prostředí ji několikrát marně žádali, aby omezila vypouštění škodlivin do ovzduší. Nereagovaly ani místní úřady. V roce 2003 tento podnik vypustil do vzduchu přes 200 tun olova, což je osmisetnásobek hodnot povolených v Číně.

Pchan Jüe ze státního úřadu ochrany životního prostřední řekl, že v provincii jsou navíc dvě továrny, které vypouštějí do místních vod arzén a další škodlivé látky. "Bylo jasné, že životní prostředí znečišťují tyto továrny, ale kořen problému je třeba hledat v místní vládě, která viníky kryla," řekl Pchan.

Pec na tavení olova už byla zrušena, ale nikdo z vedení továrny nebyl potrestán. Podnik se údajně dohodl na vyplacení odškodného. Čínské sdělovací prostředky ale detaily o této dohodě nezveřejnily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video