John McCain slaví vítězství v úterních primárkách

John McCain slaví vítězství v úterních primárkách | foto: Reuters

Stoupenci Al-Kajdy podporují McCaina. Prý jim umožní zničit Ameriku

  • 51
Stoupenci Al-Kajdy chtějí, aby se příštím prezidentem USA stal republikán McCain. Napsali to v poselství zveřejněném na internetu. Ke zničení Spojených států podle nich Al-Kajda potřebuje, aby američtí vojáci zůstali v Iráku a Afghánistánu. A to McCain slibuje. Ke zvolení by mu prý pomohl teroristický útok na americkém území.

Výzvu islamistů objevila marylandská SITE Intelligence Group, která monitoruje internetové stránky teroristů. O jejím objevu napsaly britské The Times.

Stoupenci Al-Kajdy na zaheslovaných stránkách al-Hesba píší, že aby mohla teroristická síť Ameriku úplně ekonomicky a vojensky vyčerpat, potřebuje v Bílém domě impulzivního lídra typu Johna McCaina. Jen je prý "lepší volbou", protože na rozdíl od svého demokratického rivala Baracka Obamy slibuje pokračovat ve válkách v Iráku a Afghánistánu.

"Chce to zbrklého amerického lídra, jako je McCain, který chce pokračovat v neúspěšných taženích svého předchůdce Bushe," píší islamisté. McCainovu zvolení by podle nich pomohl teroristický útok na Ameriku. "Pokud Al-Kajda podnikne velkou operaci proti americkým zájmům, podpoří tím McCaina, protože donutí Američany ho volit, aby je pomstil. Pak Al-Kajda uspěje a vyčerpá Ameriku," stojí v poselství.

Nechceme prezidenta, který potřebuje prověřit
Zpráva byla zveřejněna den poté, co demokratický kandidát na viceprezidenta Joe Biden hovořil o zkoušce, která by mohla čekat na jeho šéfa Baracka Obamu. Biden prohlásil, že během prvních šesti měsíců v úřadě by Obamu prověřila mezinárodní krize.

Americké prezidentské volby

"Pamatujte na má slova. Ještě než uplyne první půlrok, svět otestuje Baracka Obamu tak, jako to udělal s Johnem Kennedym," řekl Biden. "Svět se dívá. Chystáme se zvolit skvělého 47letého senátora prezidentem Spojených států. Pamatujte, co tady říkám... Přijde mezinárodní krize, uměle vytvořená krize, jejímž účelem bude ozkoušet odvahu tohoto chlapíka."

Ohniskem zmíněné krize by podle Bidena mohla být hranice mezi Afghánistánem a Pákistánem, kde operují teroristé z Al-Kajdy.

Bidenova výroku se okamžitě chopil McCain. "Příští prezident nebude mít čas, aby si v úřadě zvykal. Nechceme prezidenta, který vyžaduje otestování," řekl.

O nové zprávě islamistů republikánský kandidát ví. Potvrdil to jeden z jeho blízkých poradců Mark Salter. Nijak ji ale nekomentoval.

Islamisté promluvili k Američanům i před volbami v roce 2004, konkrétně videonahrávkou, kterou zveřejnil Usáma bin Ládin jen pár dní před hlasováním.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video