Chlapec ve skutečnosti není mrtvý, mladík mu za pózování zaplatil.

Chlapec ve skutečnosti není mrtvý, mladík mu za pózování zaplatil. | foto: Facebook

Stará rasistická fotka budí v Africe emoce. Nikdo neví, proč právě teď

  • 15
Fotografie mladíka, který s puškou v ruce pózuje nad tělem malého afrického chlapce, vzbudila rozruch nejen na černém kontinentu. Nad snímkem přitom visí plno otazníků. Chlapec ve skutečnosti není mrtvý, muž mu za to, že si lehne na zem, zaplatil. Obrázek je navíc starý nejméně čtyři roky a nikdo vlastně neví, proč se o něm najednou začalo mluvit.

Fotografie se objevila na facebookovém profilu muže s pseudonymem Eugene Terrorblanche. Přezdívka je narážkou na jihoafrického radikálního politika a aktivistu Eugena Terre'Blancheho, kterého loni v dubnu zavraždili dva jeho černošští zaměstnanci, zřejmě kvůli sporu o výplatu.

Před týdnem se snímek objevil na titulní stránce jihoafrického listu The Sunday Times, což vyvolalo vlnu kritiky. Co ale není jasné, je to, proč ji list otiskl zrovna teď a dokonce ji označil za aktuální. Fotka totiž pochází už z roku 2007, kdy byl kvůli ní "bílý lovec" i vyšetřován, uvádějí jihoafrická média.

"Muž tehdy na policii vypověděl, že dítěti za pózování zaplatil a ve skutečnosti mrtvé není. Otázkou je tak skutečně jen to, proč se nyní fotografie znovu objevila na veřejnosti, protože je vážně nevkusná. Policie bude vyšetřovat i to, kdo ji na Facebook umístil," uvedl mluvčí speciální policejní jednotky Hawks McIntosh Polela.

Tím ale vyšetřování nekončí. Policisté se zaměří také na redakci jihoafrického listu, který čelí podezření, že si chtěl otištěním snímku zvýšit čtenost a vzbudit rozruch.

V Jihoafrické republice je rasismus stále velkým problémem. Ani dvacet let po zrušení apartheidu není národ jednotný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video