Srby okouzlil malý Picasso z Afghánistánu, prezident mu nabídl občanství

  • 46
Srbský prezident Aleksandar Vučić nabídl desetiletému migrantovi z Afghánistánu a jeho rodině občanství. Chlapec, který si kvůli svým kresbám vysloužil přezdívku „Malý Picasso“, strávil posledních osm měsíců v srbském uprchlickém táboře. Rodina tam čekala, zda ji přijme Švýcarsko, informovala agentura AP.

Vučić se s pětičlennou rodinou setkal ve své kanceláři, kde otci nabídl práci a celé rodině srbské občanství. Nabídku rodina dostala kvůli chlapcovu uměleckému talentu.

Kresby a fotografie desetiletého Farháda Núrího byly minulý týden vystaveny. Peníze ze vstupenek mají pomoci srbskému chlapci, který se léčí po operaci nádoru na mozku.

Núrího rodina odešla z Afghánistánu před dvěma lety. Po jejich příchodu do Srbska začal Núrí chodit na hodiny kreslení, které zorganizovala humanitární organizace. Díky svému talentu se brzy stal místní celebritou.

„Vím, jak dlouho jste sem cestovali a že chcete do Švýcarska... Pokud se ale rozhodnete zůstat, dáme vám teď státní občanství,“ řekl Vučić.

V Srbsku je nyní asi 5 000 migrantů, kteří uprchli před chudobou a válkou ve své vlasti. Dál do západní Evropy, která se snaží přísun migrantů zpomalit, se jim dostat nepodařilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video