Srbové vyhráli bitvu o Kosovo, ale prohráli populační válku

P r i š t i n a (ČTK, Reuters - 13. října) - Srbsko musí přes svou vojenskou sílu nakonec Kosovo ztratit z demografických důvodů, soudí pozorovatelé. Z všeobecného pohledu se zdá, že Bělehrad prozatím vyhrál válku kulek a bomb vedenou proti kosovským separatistům, v dlouhodobé válce lůn však mají Albánci velký náskok.


Na kosovském venkově mají nejvyšší porodnost v Evropě, čímž hatí snahu srbských nacionalistů znovu osídlit tuto provincii, kterou považují za pravlast své národnosti a pravoslavné víry. Porodnost Srbů patří naopak mezi nejnižší, píše agentura Reuters.
Albánská většina v Kosovu, která je převážně muslimské víry a přeje si nezávislost na Srbsku, tvoří kolem 90 procent z 1,8 milionu obyvatel a stále roste.
Letošní násilí vyhnalo ze země desítky tisíc Albánců, odcházejí však také Srbové, takže plány nacionalistických ideologů vyhlížejí ještě beznadějněji.
Bělehradské vlády v uplynulém desetiletí povzbuzovaly utlačované Srby, aby se přestěhovali do Kosova. Pro mnoho srbských uprchlíků je tam však život noční můrou.
Soudí se, že vysoká porodnost Albánců je pouhým výsledkem tradičních zvyků venkovské muslimské společnosti. I oni přitom odrážejí světové trendy natality - mají méně dětí, když žijí ve městech a získají vzdělání. Srbští nacionalisté ovšem líčí tuto porodnost jako promyšlený komplot s cílem porazit Srby.
"Kosovo se stalo převážně nesrbskou společností. Nynější vojenská operace Srbů je zbytečná," říká jeden diplomat působící v Bělehradu. "Jestliže se Albánci neodtrhnou letos, učiní tak do deseti let."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video