Bavorský ministr Markus Söder

Bavorský ministr Markus Söder | foto: Reuters

Söder chce vyrábět Sputnik v Bavorsku. Pokud ho v Evropě schválí, řekl

  • 44
Bavorsko se s Ruskem předběžně dohodlo na výrobě vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19 v bavorském Illertissenu. Na tiskové konferenci to oznámil bavorský premiér Markus Söder. Za podmínku použití tohoto preparátu v Bavorsku označil jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo příslušnými německými úřady. Kvůli nepříznivé situaci v Bavorsku rovněž odložil rozvolňování.

„Chci něco říci k tématu Sputnik V. Máme s příslušnou institucí ruské vlády ujednání, že by se tato vakcína měla vyrábět v Illertissenu. Stanovili jsme také, že bychom ji mohli dovážet,“ řekl Söder. 

„Podmínkou ale samozřejmě je, že bude schválena evropskou lékovou agenturou nebo podobným úřadem,“ dodal. Söder na tiskové konferenci ocenil vysokou účinnost Sputniku proti rozvinutí těžkému průběhu infekce.

Merkelová je pro celoněmeckou uzávěru

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek chce podle Södera ještě dnes se zařízením v Illertissenu uzavřít předběžnou dohodu o dodávkách Sputniku. „Je to asi 2,5 milionu dávek,“ uvedl bavorský premiér.

Holetschek k dohodě řekl, že ho těší. Dodal ale, že s dávkami Sputniku je možné počítat až v průběhu roku, pokud tuto vakcínu EU, nebo samo Německo schválí.

Zatím není znám termín, kdy by zařízení v Illertissenu patřící společnosti R-Pharm mohlo s produkcí Sputniku začít. Podle nedávného prohlášení člena vedení společnosti Alexandra Bykova by to mohlo být v červnu, případně v červenci. 

Této firmě, o které se v Německu hovoří i v souvislosti s přípravou preparátu společnosti AstraZeneca, ale podle německých médií stále chybí řada povolení. Bavorské ministerstvo zdravotnictví v polovině března uvedlo, že R-Pharm do vybudování výrobní kapacity v Illertissenu investuje přes 30 milionů eur (777 milionů korun).

Sputnik V v Evropské unii zatím schválen není, o jeho povolení ale lékovou agenturu EMA požádala německá firma R-Pharm Germany, která je součástí ruské společnosti R-Pharm. Tato společnost vakcínu vyvinutou ruským ústavem Nikolaje Gamaleji vyrábí. Z vlastního rozhodnutí používá z unijních zemí ruskou vakcínu jen Maďarsko.

Rozvolnění se v Bavorsku odkládá

Bavorsko kvůli nepříznivé epidemické situaci nejméně o dva týdny odkládá rozvolňování, zároveň ale zruší povinnou vstupní karanténu pro očkované proti nemoci covid-19.

„Kdo byl dvakrát očkovaný a přijede do Bavorska, nebude už muset do karantény,“ řekl Söder. Očkovaní ale nadále budou muset překládat negativní testy.

Desetidenní karanténa v Německu platí při příjezdu z epidemicky rizikových oblastí, tedy i z České republiky, kterou Německo hodnotí jako oblast s vysokou mírou infekce. 

Po příjezdu z Česka do Německa musí lidé nastoupit do karantény, kterou je možné ukončit po pěti dnech dalším testem. Výjimku z karantény mají pendleři, kteří se ale nadále musí pravidelně testovat.

Sputnik V v tom není a politický důvod také ne, řekl Babiš k Blatnému

Bavorsko po vzoru ostatních německých spolkových zemí plánovalo zkušební rozvolnění, se kterým za podmínky denního testování počítalo od 12. dubna. Projekt je ale nyní nejméně o dva týdny odložen. 

„Příklad Tübingenu ukazuje, že testování samo o sobě není řešením,“ řekl Söder s odkazem na město v sousedním Bádensku-Württembersku, které slouží jako vzor pro zkušební rozvolňování. Ale i situace v Tübingenu se zhoršila podobně jako v dalších regionech, které pokusně karanténní omezení rozvolnily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video