Budova amerického ministerstva zdravotnictví ve Washingtonu.

Budova amerického ministerstva zdravotnictví ve Washingtonu. | foto: Profimedia.cz

Americké ministerstvo zdravotnictví napadli hackeři, tvrdí agentura

  • 12
Americké ministerstvo zdravotnictví bylo v neděli večer cílem kybernetického útoku. S odkazem na tři informované zdroje to napsala agentura Bloomberg. Představitelé resortu se údajně domnívají, že útok přišel ze zahraničí, ačkoliv zatím nemají prokazatelné důkazy. Ministerstvo je nyní klíčovým orgánem v boji proti šíření koronaviru v USA.

Bezpečnostní experti podle agentury Bloomberg zaznamenali několik incidentů. Jedním z nich byl pokus útočníků zpomalit počítačové systémy ministerstva, servery proto zahltily miliony požadavků během několika hodin. 

Epidemie koronaviru

Servery se jim však shodit nepodařilo. Zatím se zdá, že hackeři neukradli ani žádná data.

Národní bezpečnostní rada (NSC), která působí v Bílém domě, vydala prohlášení na Twitteru, v němž varovala před šířením nepravdivých zpráv o úmyslu zavést celostátní karanténu v USA. 

Podle zdrojů Bloombergu oznámení rovněž souviselo s kyberútokem na ministerstvo zdravotnictví.

Incident nyní prošetřuje Národní bezpečnostní agentura (NSA), o útoku byli informování ministr zahraničí Mike Pompeo i prezident Donald Trump, kteří jej však zatím nekomentovali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video