Zoologická zahrada v Oaklandu začala testovat vakcínu proti koronaviru, která...

Zoologická zahrada v Oaklandu začala testovat vakcínu proti koronaviru, která by byla účinná i pro zvířata. První dávky přípravku dostaly velké kočkovité šelmy, medvědi nebo fretky. (1. července 2021) | foto: AP

Američané mají už vakcín po krk. Zoo ji píchne kočkám či medvědům

  • 125
Zoologická zahrada ve Spojených státech amerických začala očkovat svá zvířata proti koronaviru. Experimentální vakcínu dostali nejprve velké kočkovité šelmy, medvědi nebo fretky. Dále má zoo v plánu naočkovat primáty a prasata. Vakcíny jsou distribuovány do všech zoologických zařízení po celých státech.

Americká zoologická zahrada v Oaklandu začala očkovat velké kočky, medvědy a fretky proti viru pomocí experimentální vakcíny. Zvyšuje se totiž úsilí o ochranu zvířat před koronavirem.

Zoo v Oaklandu aplikovala protikoronavirový přípravek svým tygrům Ginger a Molly, černým medvědům a medvědům grizzly, ale také lvům a fretkám. Na seznamu jsou nyní primáti a prasata.

Očkování zprostředkovává veterinární farmaceutická společnost Zoettis, jejímž cílem je podat zvířatům 11 tisíc dávek proticovidové vakcíny v téměř 70 zoologických zahradách.

Zoologická zahrada v Oaklandu začala testovat vakcínu proti koronaviru, která by byla účinná i pro zvířata. První dávky přípravku dostaly velké kočkovité šelmy, medvědi nebo fretky. (1. července 2021)

Onemocnění koronavirem zaregistrovalo u svých zvířat několik zahrad po celém světě. Nákaza se na konci loňského roku projevila například u sněžného levharta v zoo v americkém státu Kentucky. Zvíře mělo problémy s dýcháním, pravděpodobně ho nakazil ošetřovatel.

Virus zasáhl i zvířata v pražské zoo. Testování prokázalo covid-19 u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda, informoval v únoru ředitel zoo Miroslav Bobek.

Přenos viru ze zvířete na člověka

Dalšími zvířaty, která se s koronavirem potýkají i mimo zahrady, jsou norci. Dánsko počátkem listopadu oznámilo, že vybije celou svou populaci norků, neboť se u nich objevila mutace koronaviru přenositelná i na lidi. Jednalo se až o sedmnáct milionů kusů zvířat. Koronavirus se objevil i na dvou norčích farmách v Řecku.

Riziko přenosu covidu-19 ze zvířete na člověka je podle viceprezidenta Komory veterinárních lékařů ČR Karla Daniela naprosto zanedbatelné. Kapénky od lidí však na zvířatech mohou být, stejně jako na každém jiném předmětu. Koronaviry jsou totiž mezi zvířaty běžné, hlavně u telat, koček a prasat.

Virolog Jiří Černý v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že například prasata nebo hovězí dobytek jsou imunní vůči koronaviru SARS-CoV-2 a nemohou se nakazit. Jejich receptory totiž neumožní viru vstup do buněk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video