Papež František navštívil Spojené arabské emiráty jako první hlava...

Papež František navštívil Spojené arabské emiráty jako první hlava římskokatolické církve. (3. února 2019) | foto: AP

Kostel, mešita a synagoga vedle sebe. V Abú Zabí vyroste unikátní projekt

  • 157
Spojené arabské emiráty zveřejnily návrh mimořádného komunitního centra. To by v Abú Zabí mělo spojit svatostánky tří největších světových náboženství. Podle vizí náboženských vůdců centrum poskytne přátelské místo pro lidi všech vyznání, kteří chtějí vést přátelský dialog a poklidně sdílet náboženské tradice a zvyky.

„Doufáme, že tento krásný komplex umožní všem lidem bez rozdílu sdílet vědomosti a podílet se na vytváření mírumilovného společenství, ve kterém můžou lidé všech vyznání žít vedle sebe,“ uvedl autor vítězného návrhu David Adjaye pro server CNN

Komplex pojmenovaný jako Abrahámský rodinný dům schválila vatikánská komise bratrského výboru (Higher Committee for Human Fraternity). Stát bude na ostrově Saadiyat poblíž pobočky slavného francouzského muzea a galerie umění Louvre Abú Zabí. 

Cílem projektu je vytvořit místo, na kterém se budou moct bezpečně potkávat všechna tři náboženství. Komplex má lidem sloužit pro vyznání osobní víry i jako místo, ve kterém se mohou tři náboženství s největším počtem věřících setkávat a vést spolu poklidnou výměnu názorů. Podle Adjaye je centrum poselství dalším generacím.

Rabín Bruce Lustig, člen washingtonské židovské kongregace a komise bratrského výboru doufá, že projekt půjde příkladem celému světu. „Je mi ctí být součásti projektu, který prosazuje lásku místo nenávisti a má za cíl postavit mosty mezi náboženskými vůdci a jejich komunitami, stejně jako napomoct míru a harmonii. To je v dnešní době obzvlášť potřeba,“ řekl Lustig.

„Jsem dojatý spolupráci papeže Františka s imámem Ahmedem el-Tayebem a celou komisí bratrského výboru. Všichni jednají v zájmu lidí bez ohledu na jejich vyznání nebo národnost,“ uvedl člen komise Mohamed Mahmoud Abdel Salam pro server Religion News.

Nápad se zrodil při únorové návštěvě papeže Františka, který Spojené arabské emiráty navštívil jako vůbec první papež v historii. Papež navštívil Velkou mešitu a zúčastnil se soukromé schůzky s muslimskou radou starších. Také se zúčastnil mezicírkevního setkání s představiteli sunnitů. S šajchem Muhammadem hovořil o tématu lidského bratrství a míru a také o snášenlivosti církví. 

Spojené arabské emiráty jsou islámskou zemí, kterou však podle Vatikánu obývá také zhruba milion katolíků. Na rozdíl od jiných států zde mohou křesťané svou víru volně praktikovat.

Videonávrh projektu:

Ostrov Saadiyat ve Spojených arabských emirátech, kde má plánované centrum stát:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video