Španělský herec Willy Toledo (vpravo) na tiskové konferenci v Madridu...

Španělský herec Willy Toledo (vpravo) na tiskové konferenci v Madridu uspořádané ke svému vyšetřování. Podpořit ho přišel kolega Javier Bardem (22.5.2018) | foto: Profimedia.cz

Španělského herce vyšetřují kvůli „urážce Boha a Panny Marie“

  • 148
Španělská justice vyšetřuje herce Willyho Toleda kvůli „urážce Boha a Panny Marie“, jíž se údajně dopustil na Facebooku tím, že podpořil tři ženy souzené v Seville za urážku náboženského cítění. Svého kolegy se zastal herec Javier Bardem, podle něj je v zemi „ohrožena svoboda slova“.

Podle španělského rozhlasu Cadena SER je Toledo vyšetřován kvůli podezření z urážky náboženského cítění.

„Tři ženy jsou souzeny za to, že zorganizovaly v Seville Procesí neposlušné vagíny. Podle soudkyně zesměšnily svatost a panenství Panny Marie,“ napsal loni v červenci Toledo na sociální síti. Dodal, že na takové dogma svatosti „kašle“ a že tento soud je „ostudou téhle země“.

Zmíněné ženy uspořádaly v roce 2014 průvod, připomínající tradiční náboženská procesí, a nesly obrovskou maketu vagíny. Cílem akce podle nich bylo protestovat proti patriarchálnímu smýšlení ve společnosti.

Na tiskové konferenci v Madridu Toledo mimo jiné uvedl, že se necítí vinen, a proto se také minulý měsíc nedostavil k soudu k prvnímu slyšení.

„Nespáchal jsem žádný zločin, a proto nemusím před soudem vysvětlovat své náboženské cítění, své přesvědčení, svůj způsob myšlení, svou sexualitu. V tom všem mě chrání ústava,“ řekl Toledo novinářům.

Javier Bardem se svého kolegy zastal. „Fakt, že se může tohle trestat vězením, mi připadá jako návrat do doby frankismu,“ řekl Bardem s odkazem na období frankistické diktatury.

Toledo s kolegy uspořádal setkání s tiskem v prostorách farnosti Svatého Karla Boromejského v den, kdy se měl dostavit k soudu. Ten byl ale kvůli stávce španělských soudců odložen na 28. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video