Španělská policie tvrdí, že zničila největší plantáž s konopím v Evropě. (13. dubna 2022) | foto: web španělské policie

Sever Španělska skrýval plantáže marihuany na 67 hektarech, policie je zničila

  • 16
Španělská policie objevila největší plantáž s konopím v Evropě. V autonomním společenství Navarra na severu země zabavila a zničila přes 400 tisíc rostlin konopí vysazených na 67 hektarech. Správce pole úřadům podle policie tvrdil, že rostliny jsou určeny na průmyslové zpracování, které je v zemi legální.

Podle úřadů z rostlin bylo možné získat psychoaktivní látku kanabidiol (CBD). Kromě polí úřady zabavily i průmyslovou halu určenou pro sušení sklizených rostlin. Ty pak putovaly do dalších evropských zemí, například do Itálie či Švýcarska. Úřady zadržely tři osoby a další dvě vyšetřují na svobodě.

Policie odhadla hodnotu pěstovaných rostlin na 30 milionů eur (750 milionů korun). Po zpracování a získání CBD by ale hodnota vzrostla až na 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Správce plantáže úřadům sdělil, že rostliny pěstuje pro průmyslové zpracování. To je totiž, společně s užitím pro lékařské účely, v zemi legální. Podle policie byly ale rostliny určené na trh s drogami.

Španělsko patří v posledních letech k největším výrobcům a vývozcům konopí v Evropské unii. V loňském roce bylo v zemi zabaveno zhruba 2,3 milionu rostlin, což je pětkrát více než v roce 2016.

Pole o rozloze třiceti Václaváků

Mexická armáda před několika lety objevila vůbec největší plantáž marihuany, jaká kdy v zemi byla nalezena. Soustava polí, na nichž bylo konopí pěstováno, měla rozsah téměř 120 hektarů, uvedlo ministerstvo obrany. Pro srovnání: 120 hektarů je zhruba třicet pražských Václavských náměstí.

Plantáž tak byla čtyřikrát větší než ta doposud největší, která byla objevena ve státě Chihuahua v roce 1984. Armáda neupřesnila, kde rekordní množství konopí rostlo, nebylo ani jasné, kterému z drogových kartelů pole patřilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video