Rok a půl jsem se nemyla. Španělka byla 500 dnů v jeskyni, překonala rekord

  • 109
Španělská alpinistka Beatriz Flaminiová v pátek po 500 dnech opustila dobrovolnou izolaci v jeskyni v provincii Granada. Podle místních médií tak překonala světový rekord. Dosud jej držela Italka Christine Lanzoniová, která v roce 2007 strávila pod zemí dobrovolně 269 dní.

Flaminiová z jeskyně vystoupila v pátek ráno krátce po deváté hodině za potlesku přátel, kteří měli roušky, aby neohrozili její zdraví. Radostně na ně volala a vypadala na první pohled v dobré kondici. Nejprve měla sluneční brýle, které posléze sundala. Svůj pobyt v 70 metrech pod zemí označila za „skvělý a nepřekonatelný zážitek“.

„Chtěla bych být laskavá a odpovědět vám na otázky, ale rok a půl jsem s nikým nemluvila... Bude tisková konference, dovolte mi se nejprve osprchovat, rok a půl jsem to nedělala,“ řekla sportovkyně, kterou ještě před oficiálním setkáním s novináři čekala lékařská prohlídka a pohovor s psycholožkou. Ta se spolu se dvěma speleology spustila do jeskyně před výstupem Flaminiové, aby ji na návrat z podzemí připravila.

Flaminiová sestoupila do jeskyně 20. listopadu 2021, když jí bylo osmačtyřicet let, nyní je jí padesát. Během 500 dnů pod zemí řada expertů kontrolovala prostřednictvím kamer její zdravotní i psychický stav a speleologové měli připraven rychlý plán evakuace pro případ nouze.

Rovněž jí pod zem tým doručoval jídlo a vodu, ale bez přímého kontaktu s ní. Flaminiová tak překonala dosavadní světový rekord v izolaci pod zemí, který držela podle televize RTVE Italka Christine Lanzoniová. Ta v roce 2007 strávila pod zemí dobrovolně 269 dní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Jeskyně, rekord, Granada

Video