Ropné laguny coby velká ekologická zátěž Ostravy. (14. listopadu 2017)

Ropné laguny coby velká ekologická zátěž Ostravy. (14. listopadu 2017) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Brusel neuspěl s žalobou proti Česku, že nechtělo vzít zpět odpad z Polska

  • 58
Soudní dvůr EU zamítl žalobu Bruselu proti Česku za to, že nepřevzalo od Polska 20 000 tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. Komise podle něj neprokázala, že šlo skutečně o materiál, na který se vztahují pravidla o povinném převzetí sporného odpadu mezi jednotlivými státy.

„Komise neprokázala, že je tato směs odpadem, a že se tedy v případě jejího převzetí jednalo o přepravu odpadů, kdy lze v určitých případech požadovat zpětné převzetí,“ uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě Soudní dvůr EU. Upozornil na to, že „pouhá skutečnost, že je (sporná) látka vyrobena z odpadů, neumožňuje prokázat, že je sama odpadem“.

Evropská komise ve sporu, který se táhl od roku 2011, dala zapravdu polské straně, také podle ní šlo o odpad.

Podle českých úřadů zásilka ale obsahovala palivovou směs TPS NOLO, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Šlo o látku složenou z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého.

„Komise nepodala důkaz o tom, že je směs TPSNOLO (Geobal) odpadem. Komise tedy neprokázala, že sporná přeprava je přepravou odpadů a že Česká republika nesplnila své povinnosti vyplývající z nařízení o přepravě odpadů,“ vysvětlil soudní dvůr, proč žalobu zamítl. 

Na přelomu let 2010 a 2011 20 000 tun této směsi jistá česká firma dovezla do Polska, částečně byla uložena v Katovicích. V září 2011 se na české ministerstvo životního prostředí kvůli tomu obrátily polské úřady s tím, že směs podle nich byla do Polska dovezena v rozporu s unijnímu pravidly pro přepravu odpadů. 

Komise na záležitost poprvé upozornila v listopadu 2014 a Česko zažalovala o necelé dva roky později.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video