Soud odpustil pokuty za výpad proti McDonald's

  • 14
Evropský soud pro lidská práva ukončil patnáctiletý spor dvou britských aktivistů s firmou McDonald's. Osvobodil je od vysoké pokuty, kterou jim vyměřily britské soudy za nactiutrhání. Konstatoval také, že proces nebyl spravedlivý a bylo porušeno právo na svobodné vyjádření názoru.

Helena Steelová a David Morris ze severního Londýna v roce 1984 označili společnost ve svém letáku "Co je špatného na McDonald's?" za viníka hladovění v rozvojovém světě, ničení deštných pralesů a prodeje nezdravého jídla.

Výrobce hamburgerů obvinili, že tráví spotřebitele, protože jim jeho produkty způsobují rakovinu střev a prsu, salmonelózu a srdeční choroby.

Dále podle nich společnost vykořisťuje státy třetího světa i své zaměstnance, ničí deštné pralesy a nese vinu na krutém zacházení se zvířaty, z nichž se vyrábějí karbanátky.

Bývalý listonoš a někdejší zahradnice rovněž upozorňovali, že McDonald's využívá ve svých reklamních kampaních děti.

Společnost dvojici zažalovala a rozběhl se nejdelší proces v historii anglické justice.

Verdikt padl v roce 1997. Steelová a Morris měli podle něj McDonald's zaplatit jako odškodné 60 tisíc liber (zhruba 2,5 milionu korun). Po odvolání jim byla pokuta o 20 tisíc liber snížena, doplnil server BBC.

Soudní výdaje společnosti provozující rychlé občerstvení se podle něj vyšplhaly na deset milionů liber, což je označováno za "největší PR katastrofu v historii".

Proces, který připomínal souboj mezi Davidem a Goliášem, uzavřel soudce verdiktem, že tři nejtěžší obvinění z letáku nejsou pravdivá.

Nicméně ve třech jiných bodech mu za pravdu dal - v tom, že společnost nese spoluvinu na krutostech vůči zvířatům, že platí svým zaměstnancům málo a že využívá v reklamě děti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video