Indonéská sopka Merapi vychrlila množství lávy, sopečných plynů a popela. Oblak dosáhl více než dvoukilometrové výšky (13. února) | foto: Profimedia.cz

Na Jávě se probudila sopka Merapi, vychrlila popel do výše dvou kilometrů

  • 7
Jedna z nejaktivnějších indonéských sopek Merapi se ve čtvrtek opět probudila k životu a vychrlila množství lávy, sopečných plynů a popela. Oblak dosáhl více než dvoukilometrové výšky. Lidé se k vulkánu nesmí přibližovat na méně než několik kilometrů, Indonésie na případné nebezpečí rovněž upozornila leteckou dopravu.

Indonéské úřady vydaly upozornění pro leteckou dopravu, protože sopečný popílek totiž představuje nebezpečí pro letecké motory. Místní obyvatelé byli rovněž varováni, aby se nepřibližovali k sopce na méně než tři kilometry. 

Oblast o rozloze deseti kilometrů čtverečních kolem sopky pokryl sopečný popel. 

Merapi, která se nachází na hustě obydleném ostrově Jáva, je jednou z nejaktivnějších sopek na světě. V desetikilometrovém okruhu kolem vulkánu žije čtvrt milionu lidí. 

V roce 2010 si série erupcí vulkánu vyžádala životy více než 350 lidí a kvůli chrleným proudům žhavých sopečných plynů, lávy a sopečného popela muselo domovy z okolí opustit přes 300 tisíc obyvatel.

Sopka Merapi se nachází na indonéském ostrovu Jáva.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Merapi, Indonésie

Video