V horní části snímku je vidět místo, kde plyny z trysky „odfoukly“ prach a odhalily tak povrch tvořený podle vědců ledem.

V horní části snímku je vidět místo, kde plyny z trysky „odfoukly“ prach a odhalily tak povrch tvořený podle vědců ledem. | foto: NASA/JPL-Calech/University of Arizona, Reuters

Sonda Phoenix zřejmě vyfotila led při povrchu Marsu

  • 40
Nové snímky, jež v sobotu zaslala z Marsu americká sonda Phoenix, s velkou pravděpodobností prokazují výskyt ledu těsně pod povrchem planety. Z ostrých a detailních fotografií vědci usoudili, že sonda možná stojí na ledové ploše, která je pokrytá prachem.

"Obávali jsme se, že led bude třicet, čtyřicet či padesát centimetrů hluboko, což by znamenalo hodně práce. Teď jsme si téměř jisti, že se na ledovou plochu dostaneme," citovala agentura AP Petera Smithe z Arizonské univerzity.

Phoenix je vybaven robotickou paží, kterou může nabrat vzorek látky, již vědci považují za led. Definitivní testy, které by zaručily, že jde o zmrzlou vodu, však mohou být hotovy až během několika týdnů.

Vědci neočekávají, že by Phoenix našel na Marsu vodu v tekutém skupenství, protože okolí místa, kde přistál, je příliš chladné. Uvádějí ale, že pokud na planetě někdy existovaly základní složky života, pak by v ledu pravděpodobně zůstaly uchovány.

Phoenix přistál na Marsu minulé pondělí. Hlavním úkolem sondy je zjistit, zdali je na Marsu voda v tekutém skupenství a zdali může na této planetě v nějaké podobě existovat život.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video