Sňatky homosexuálů se šíří USA

  • 52
Vlna homosexuálních sňatků se šíří ze San Francisca do dalších amerických měst. Otevřeně je už podpořili starostové Chicaga, Salt Lake City nebo Minneapolis. Mnozí radní se ale obávají, že kampaň může vyvolat tvrdou odezvu republikánů, napsal list Washington Post.

Radní v Sandovalu ve státě Nové Mexiko oficiálně schválili už přes deset sňatků homosexuálů.

Chicagský starosta Richard Daley se nechal slyšet, že by nespatřoval žádný problém, pokud by radnice schválila homosexuální svatby.

Sám Daley byl před dvěma lety zvolen do městského zastupitelstva jako první politik otevřeně se hlásící k homosexualitě.

Pro je i mormonské Salt Lake City
Podobná slova pronesl také R.T. Rybak, starosta Minneapolis, podle něhož by měli mít v otázce sňatků homosexuálové stejná práva jako heterosexuálové.

Rybakův zástupce David Fey, který žije s partnerem, upozorňoval během národního dne "svatební svobody", že nemůže požívat výhod svazku manželů.

Zajímavé jistě bude sledovat dění v mormonském sídlu Salt Lake City, jehož starosta Ross Anderson prý nevidí důvod, proč by se homosexuálové nemohli brát.

V San Franciscu se během týdne, odkdy tamní starosta Gavin Newsom povolil gayům a lesbičkám svatby, oddalo 2800 lidí stejného pohlaví. - více zde

Ne všichni jsou nadšeni
Podporu homosexuálům vyjadřuje například i starosta New Yorku Michael Bloomberg, zastává ovšem umírněnější hledisko: je pro formu registrovaných partnerství.

To je ostatně postoj, zdůraznil deník Washington Post, který je blízký většině sympatizantů, neboť ti se obávají, že příliš kontroverzní krok ze San Francisca vyvolá kritickou odezvu z republikánské strany.

Kalifornská senátorka Barbara Boxerová, jinak advokátka za práva homosexuálů, se domnívá, že starosta San Francisca zkouší státní zákon, který je ale spravedlivý.

Washington se bojí republikánů
Opatrní jsou v této otázce také demokratičtí politici z Washingtonu, kteří se, jak napsal Washington Post, obávají radnice ovládané republikány.

Ačkoli město Washington D.C. schválilo zákon o registrovaných partnerstvích už v roce 1992, uplatňovat se začal až o deset let později.

"Nechceme vykročit vpřed a pak dost nafackováno," shrnul postoj Jim Graham, washingtonský radní a homosexuál v jedné osobě.

Prezident USA George Bush se už několikrát nechal slyšet, že chce rozšiřující se debatu o sňatcích gayů a lesbiček rázně ukončit. Jako republikán homosexuální svatby ostře odsuzuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video