Slunovrat letos probíhá zároveň s úplňkem, noc bude nezvykle jasná

- Zimní slunovrat, který nastane tuto středu, letos probíhá zároveň s měsíčním úplňkem. Znamená to, že nejdelší a většinou také nejtemnější noc v roce bude tentokrát naopak nezvykle jasná. V místech, kde bude jasno a sníh, se ušetří za veřejné osvětlení, které bude téměř zbytečné, tvrdí astronomové.
Jde o jedinečný jev, který se neopakuje po celé generace. Podobná situace nastala podle hvězdářů při zimním slunovratu naposledy před 133 lety.

Slunce vstoupí do znamení Kozoroha ve středu 22. prosince v 8:44 středoevropského času. V tuto chvíli nastává zimní slunovrat a astronomická zima. Zároveň Měsíc, který vychází po 16:00, bude shodou okolností v nejbližším bodě své dráhy k Zemi. Jeho zdánlivý průměr na obloze bude větší než obvykle a měsíční svit proto nádherně ozáří noční zimní krajinu. V České republice trvá první zimní noc téměř šestnáct hodin.

Měsíc obíhá kolem Země po eliptické dráze stejně jako Země kolem Slunce. Nejvíce se přibližuje na 356 tisíc kilometrů a nejvíce se vzdaluje na 407 tisíc kilometrů. Jeho zdánlivý průměr proto kolísá v rozpětí čtrnácti procent. Měsíc nízko nad obzorem se však jeví ještě větší, než když je vysoko na obloze, protože ho vnímáme na pozadí členitého terénu.

Země a s ní i Měsíc se ke Slunci nejvíce přiblíží počátkem ledna, a to na 147 miliónů kilometrů. Počátkem července se naopak vzdálí až na 152 miliónů kilometrů. I tato skutečnost přispívá v prosinci a lednu k většímu osvětlení měsíčního povrchu Sluncem a tudíž k jeho většímu jasu za úplňku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video