Slovenský parlament během hlasování o EFSF (11. října 2011)

Slovenský parlament během hlasování o EFSF (11. října 2011) | foto: AP

Slovenští poslanci schválili předčasné volby, odvolali šéfa parlamentu Sulíka

  • 45
Slovenský parlament schválil vypsání voleb na 10. března 2012. Opozice za to vládě slíbila podporu při schvalování navýšení záchranného eurofondu. Po hlasování si koalice rozdělila ministerská křesla strany Richarda Sulíka SaS, která přispěla k pádu vlády. Samotného Sulíka poslanci odvolali.

Pro zkrácení volebního období hlasovalo 143 poslanců ze 146. Tři zákonodárci z Občanské konzervativní strany (OKS) se vyslovili proti předčasným volbám. Po hlasování v sále nenastaly žádné emoce, nikdo netleskal, popsal server SME.sk.

Slovenská krize

Zajištění přípravy předčasných voleb, které se uskuteční už za 149 dní, nebude podle statistiků žádný problém.

"Pokud se volby budou konat v termínu, který byl zveřejněný v médiích, tak po technické a personální stránce bude Statistický úřad schopný zabezpečit procesy, které souvisejí s přípravou a zpracováním voleb," řekl mluvčí úřadu Marián Jánošík.

Hned po hlasování začali poslanci debatovat o navýšení evropského záchranného fondu (EFSF). Ani ne o půl hodiny později ho schválili (více zde).

Právě hlasování o tzv. eurovalu stálo za úterním krachem slovenské vlády. Po mnohatýdenních dohadech, kdy navýšení fondu striktně odmítala jedna z koaličních stran: liberální Svoboda a solidarita (SaS), premiérka Iveta Radičová z SDKÚ-DS rozhodla spojit hlasování s vyslovením důvěry vládě.

Předseda SaS Richard Sulík (13. října 2011)

"Raději budu za exota v Bruselu, než bych se styděl před svými dětmi," citoval v úterý odpoledne server SME.sk předsedu SaS Richarda Sulíka, kterému vadí, že by Slováci měli platit za zadlužené evropské státy, v nichž je však životní úroveň mnohem vyšší než na Slovensku (více o pádu vlády zde).

Poslanci Sulíka odvolali

Odmítavý postoj stál Sulíka post šéfa parlamentu. Poslanci ho odvolali krátce po sedmé hodině večer. "Je to daň za principiální postoj," řekl Sulík podle Sme.sk. Ve funkci ho nahradí lidovec Pavol Hrušovský.

Záhy po hlasování si koalice rozdělila ministerská křesla, která obsadili členové SaS. O post tak přišel Ľubomír Galko, kterého na ministerstvu obrany vystřídá předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Ministra kultury Daniela Krajcera pak nahradí Rudolf Chmel, ministra práce a sociálních věcí Jozefa Mihála Ivan Uhliarik a funkci šéfa resortu hospodářství, kterou zastával Juraj Miško, převzal Ivan Mikloš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video