ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty. Pravděpodobně kvůli špionáži

  • 69
Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty, potvrdil mluvčí tamní diplomacie Juraj Tomaga slovenskému Denníku N. Trojice cizinců měla v zemi pracovat pro ruské tajné služby, tvrdí portál aktualne.sk. Vyhoštění podle médií souvisí i s loňskou vraždou agenta gruzínské vlády v Berlíně. Moskva na krok slovenské strany odpoví „zrcadlově“, uvedlo v reakci ruské ministerstvo zahraničí.

„Nemohu uvést jména pracovníků ruské diplomatické mise, zároveň však potvrzuji, že bylo přijaté rozhodnutí o vyhoštění tří pracovníků zastupitelského úřadu Ruské federace na Slovensku,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga. 

Podle informací slovenských zpravodajských služeb byla činnost ruských diplomatů v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.

„Navíc došlo ke zneužití vydaných víz na slovenském generálním konzulátu v Petrohradě a v této souvislosti byl spáchaný závažný trestný čin na území jiného členského státu NATO a EU,“ doplnil Tomaga. Bližší podrobnosti neuvedl.

Zdůraznil, že Bratislava má i nadále zájem na rozvoji bilaterálních vztahů s Ruskem, nicméně „činnost a působení ruských diplomatů na Slovensku musí být v souladu s Vídeňskou úmluvou a obvyklými principy“. Tři diplomaté musí Slovensko opustit do konce tohoto týdne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video