Dosluhující slovenský premiér Robert Fico (vlevo) předal demisi své vlády...

Dosluhující slovenský premiér Robert Fico (vlevo) předal demisi své vlády prezidentovi Andreji Kiskovi (15.3.2018) | foto: Reuters

Google zablokoval některé volební spoty Směru-SD, měly podněcovat nenávist

  • 162
Společnost Google zablokovala asi tři desítky předvolebních reklam slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a také dvě její videa na platformě YouTube. Uvedl to zpravodajský web Aktuality.sk, který upozornil, že některé spoty jsou za hranicí pravidel, v nichž Google zakazuje například nepravdivé informace nebo podněcování nenávisti.

Podle Aktuality.sk Google například zakázal šíření videa, v němž Směr-SD útočí na exprezidenta Andreje Kisku a tvrdí, že politik by po volbách prosadil přijetí tisíců migrantů. Za totéž video už v lednu přestal portál YouTube vyplácet jeho autorům odměnu z reklam za počet zhlédnutí s odůvodněním, že podněcuje nenávist. 

I když Google důvod zablokování spotu neuvedl, je pravděpodobné, že za ním zřejmě stálo totéž provinění, uvedl zpravodajský web.

„Jako nový premiér všem ukážu, že jsme moderní a bohatá země. Přijmeme tisíce imigrantů. Máme morální povinnost pomoci těmto a podělit se s nimi o naše bohatství,“ tvrdil například hlas podobný exprezidentovi a šéfovi nové strany Za lidi Andreji Kiskovi v zesměšňující videonahrávce, kterou v kampani Směr-SD zveřejnil.

Dva týdny před parlamentními volbami se objevil také záznam údajné schůzky dvou kontroverzních lidí. Podle těch Kiska v minulosti koupil pozemky, které byly původním vlastníkům odcizené. Kiska kandiduje se svou stranou Za lidi.

Parlamentní volby se na Slovensku uskuteční 29. února a předvolební průzkumy vede právě strana (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Podle průzkumu agentur AKO a Focus z tohoto týdne by Směr-SD získal 17,2 procenta hlasů rozhodnutých voličů, z druhého místa se na něj dotahuje opoziční slovenské hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) s 16,4 procenta hlasů. Straně Za lidi exprezidenta Kisky tento průzkum předpovídá zisk 8,2 procenta hlasů.

Kiska věděl, že pozemky byly kradené, viní slovenského exprezidenta video:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video