Slovenská policie

Slovenská policie | foto: Profimedia.cz

Slovenská policie obvinila kvůli únosu Vietnamce osm lidí, i Ficova poradce

  • 80
Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica. Napsal to list Denník N.

Podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl unesen za bílého dne z centra Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru.

Hanoj tvrdí, že se podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, do země vrátil dobrovolně. Denník N napsal, že německé soudy vynesly v kauze už dva pravomocné odsuzující rozsudky.

Podle listu se únosci s Thanhem přesunuli přes Česko do Bratislavy, kde svá auta zaparkovali u vládního hotelu. Tam se v té době, za třetí vlády nynějšího slovenského premiéra Fica, konala narychlo svolána schůzka slovenské a vietnamské delegace pod vedením ministrů vnitra obou zemí.

Unesený Vietnamec letěl z Německa slovenským speciálem, tvrdí policie

Vietnamská delegace se následně přesunula na bratislavské letiště, odkud odletěla slovenským vládním letadlem do Moskvy. List napsal, že na palubě leteckého speciálu byl i unesený podnikatel.

Podle Denníku N schůzku delegací v Bratislavě měl na starosti tehdejší Ficův poradce vietnamského původu Quang Le Hong, který už měl slovenské občanství a který je mezi obviněnými. Policii se ho nepodařilo zastihnout, nyní je občanem Nigérie.

Bratislava vědomé zapojení do zavlečení Vietnamce v minulosti odmítla. Slovenští politici tehdy ale připouštěli možnost, že Vietnamci zneužili slovenskou pohostinnost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video