Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila šéfa hnutí OLaNO Igora Matoviče...

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila šéfa hnutí OLaNO Igora Matoviče sestavením vlády. OLaNO vyhrálo parlamentní volby a usiluje o koalici čtyř stran. (4. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Čaputová pověřila vítěze slovenských voleb Matoviče sestavením vlády

  • 119
Předseda slovenského protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič dostal pověření od prezidentky Zuzany Čaputové k sestavení vlády po sobotních volbách, které OLaNO přesvědčivě vyhrálo. Matovič usiluje o koalici čtyř stran, která by měla ústavní většinu v parlamentu. Její vytvoření zatím ale není jisté.

„Případné nové seskupení, nová vláda, získala v těchto volbách velkou důvěru občanů a tomu odpovídající zodpovědnost. Věřím, že si všichni představitelé těchto stran uvědomují tíhu této zodpovědnosti. Potřebujeme v krátké době silnou legitimní a novou vládu,“ uvedla slovenská prezidentka.

„Udělám všechno pro to, aby Slovensko v dohledné době mělo vládu, na kterou učebnice dějepisu budou vzpomínat, že to byla ta nejlepší vláda, jakou kdy Slovensko mělo,“ řekl Matovič krátce po schůzce s Čaputovou.

Samotné pověření sestavením vlády ještě neznamená, že se Matovič stane premiérem. Udělení mandátu od hlavy státu na složení vlády je na Slovensku politickou tradicí, která nemá oporu v ústavě.

Případná čtyřkoalice by měla ve sněmovně ústavní většinu. Její vznik ale zatím není zcela jistý. Například exprezident a šéf nové strany Za lidi Andrej Kiska by byl v koalici raději bez populistického hnutí Jsme rodina. Plány tohoto hnutí na masivní výstavbu státních bytů kritizoval šéf jiné pravděpodobné koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. 

Protikorupčnímu hnutí OLaNO by k vytvoření koalice, která by měla většinu v parlamentu, postačovala i spolupráce jen se dvěma ze tří zmíněných stran. Matovič chce ale širší koalici kvůli tomu, že hodlá změnou ústavy například zavést plošné prověrky soudců. Koalice OLaNO, Jsme rodina, SaS a Za lidi by měla ve 150členné Národní radě 95 hlasů.

Andrej Kiska, který je stíhán pro podezření z daňového deliktu, dříve v tomto týdnu hovořil o morálním kreditu představitelů státu. Média v této souvislosti zmínila někdejší kontakty podnikatele Borise Kollára se členy podsvětí. Jsme rodina jako druhá nejsilnější formace v případné koalici chce obsadit křeslo šéfa sněmovny a důležité funkce ve vládě.

OLaNO dokáže sestavit vládu s prostou většinou ve sněmovně i se dvěma ze tří oslovených stran. Matovič ve středu řekl, že s ohledem na volební výsledky by případná koalice tří stran lépe fungovala bez Kiskovy strany než bez hnutí Jsme rodina. Bez Jsme rodina by tříčlenná koalice OLaNO, SaS a Za lidi měla ve sněmovně většinu jen tří hlasů, zatímco sestava OLaNO, SaS a Jsme rodina většinu až osmi hlasů. Kiskova strana bude ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda vstoupí do oficiálních jednání o vytvoření vlády.

OLaNo vyhrálo sobotní volby se ziskem 25,02 procenta hlasů. Uskupení Jsme rodina obdrželo 8,24 procenta, SaS 6,22 procenta a stranu Za lidi podpořilo 5,77 procenta voličů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video