Slovenský premiér Igor Matovič s mapou bezpečných zemí, kam mohou Slováci volně vycestovat. (9. června 2020) | foto: Profimedia.cz

Slovensko ruší většinu zbylých opatření a otevírá se bezpečným zemím

  • 31
Slovensko od středy pokračuje v rozvolňování koronavirových opatření. Umožní cestování do dalších 16 zemí, na seznamu jsou například Německo, Chorvatsko nebo Bulharsko. Vláda rovněž ruší omezení pro provoz škol či regulace počtu zákazníků v prodejnách. Nadále zůstanou zavřené obchody v neděli. Nošení roušek na veřejném prostranství se stane dobrovolným.

Další vlnu rozvolňování oznámil slovenský premiér Igor Matovič. Do seznamu devatenácti bezpečných zemí, do kterých budou moci Slováci volně vycestovat, přibudou k Česku, Maďarsku a Rakousku nově například Německo, Slovinsko, Chorvatsko, Bulharsko, pobaltské země a některé další státy severní Evropy.

Koronavirus ve světě

Muž v roušce odpočívá na pláži v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. (28. května...
Návštěvník prochází před obrazem francouzského malíře Georgese de La Toura ve...
Zdravotníci demonstrují v pařížské nemocnici Robert Debre. Snaží se prosadit...

Od středy Slovensko zruší i povinnou státní karanténu, která bude dobrovolná jen pro příchozí z jiných zemí než těch z bezpečného balíčku. 

Cestování mezi Českem a Slovenskem bez omezení

Největším epidemiologickým rizikem je nyní pro Slovensko podle Matoviče Velká Británie.

Roušky nebo jiný způsob zakrytí nosu a úst zůstane povinný jen ve veřejných budovách nebo v obchodech. Výjimku dostanou pracoviště při dodržování dvoumetrových rozestupů.

Opětovně se otevřou noční kluby, zruší se dvojmetrové odstupy mezi stoly v restauracích a omezení počtu zákazníků v obchodech. V neděli však zůstanou obchody zavřené i nadále, což má být využito k dezinfekci prostor. Matovič na brífinku dokonce řekl, že by je nechal v neděli zavřené klidně už napořád, proti je jedna z menších koaličních stran.

Od pondělí 15. června přestanou platit i stávající omezení v počtu dětí v mateřských školách a na prvním stupni základních škol, které byly otevřeny už dříve. O týden později budou smět jít do školy i žáci druhých stupňů a také středních škol.

Účast žáků bude nadále dobrovolná, školy by toto období měly využít například k předávání vysvědčení. Podle Matoviče nebude nikdo nikoho ke školní docházce nutit. 

„Nikdo nebude nutit žádného rodiče, aby poslal své dítě do školky nebo školy. Když se rozhodne nechat své dítě doma, bude mít placený ošetřovatelský příspěvek,“ vysvětlil Matovič.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková popřála lidem, aby si užili léto se zdviženým prstem. „Nezapomeňme na to, že je to stále na nás, aby sem nepřišla druhá vlna,“ řekla.

Nouzový stav by měl podle Matoviče skončit automaticky na konci tohoto týdne, pokud zůstane situace stabilní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video