Slovenská policie kontroluje v souvislosti s koronavirem auta na příjezdu z...

Slovenská policie kontroluje v souvislosti s koronavirem auta na příjezdu z Česka ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. (13. března 2020) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Slovensko má nejvíce nakažených covidem za poslední dva měsíce

  • 75
Laboratoře na Slovensku v úterý potvrdily 112 nových případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek nakažených za poslední více než dva měsíce. Od příštího týdne proto stoupne v zemi na základě rozhodnutí vlády počet okresů, které už nebudou v nejnižším stupni epidemického rizika.

Rychlejší šíření koronavirové infekce zaznamenává Slovensko v posledních několika týdnech. Situace je ale lepší než během dřívější silné druhé vlny koronavirové nákazy. Tehdy laboratoře hlásily i čtyřciferné denní přírůstky nakažených a na začátku března bylo ve slovenských nemocnicích v souvislosti s koronavirem přes 4 000 pacientů. V současnosti nemocnice mají 71 pacientů s potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění.

Podle slovenského ministerstva zdravotnictví 80 procent z celkového počtu nových případů nákazy koronavirem v posledních dvou týdnech bylo potvrzeno u osob, které nejsou očkovány vůbec nebo jen první dávkou vakcíny. Děti do 16 let se na přírůstku infekce podílejí téměř pětinou.

Přední slovenští politici opakovaně vybízejí občany, aby se i kvůli nakažlivější mutaci koronaviru nechali očkovat proti covidu-19, opozice je v této záležitosti naopak spíše zdrženlivá nebo podávání preparátu odmítá. Kvůli nízkému zájmu obyvatel Slovensko v očkování zaostává za průměrem EU i za Českem.

Slovák otálel s očkováním a skončil na kyslíku. Neváhejte, žádá nyní lidi

Poprvé od druhé poloviny července nejsou od začátku tohoto týdne všechny slovenské regiony v nejnižším stupni epidemického rizika. Devět slovenských okresů včetně oblasti Vysokých Tater se přesunulo do druhého stupně na pětistupňové škále národního protiepidemického systému. 

Zpřísnění opatření proti covidu-19 ve vybraných okresech na Slovensku od 23. srpna.

Od příštího týdne bude v tomto rizikovějším stupni už 12 z celkového počtu 79 okresů. V praxi to znamená například omezení provozu některých služeb včetně restaurací i omezení hromadných akcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video