Jak to může vypadat ve třídách slovenských státních škol od 1. dubna 2010

Jak to může vypadat ve třídách slovenských státních škol od 1. dubna 2010 | foto: SME.sk

Slovenské školy zaplatí za povinné vlastenectví miliony, stát jim nedá nic

  • 98
Nový slovenský zákon o vlastenectví vyjde poměrně draho. Kromě pouštění hymny ve školách a na politických zasedáních totiž nařizuje, jak mají vypadat třídy ve státních školách - musí v nich být státní znak, vlajka, text hymny a preambule ústavy. A to nebude zadarmo, školy za to zaplatí miliony. Stát jim přispět nehodlá.

Tak masový nákup vlajek Slovensko nezažilo ani po svém vzniku nebo po vstupu do Evropské unie, píše server SME.sk. Jen základní a střední školy, které provozuje stát, letos otevřely přes 31 tisíc tříd.

A náklady na jednu z nich budou podle propočtů SME od 20 až po 38 eur (v přepočtu 515 českých korun až 979 korun), záleží na kvalitě vlajky nebo třeba rámů pro preambuli ústavy. Obce a župy by tak měly za vlastenecké symboly zaplatit od 638 tisíc do 1,21 milionu eur (od zhruba 16 milionů do 31 milionů českých korun).

Jen Prešov musí nakoupit symboly do více než 320 tříd. "Neměly by se přijímat zákony, které mají dosah na samosprávu bez finančního krytí," zlobí se primátor Pavel Hagyari. Rozpočet města totiž s výdaji na novou výzdobu tříd nepočítá a Hagyari od státu očekává, že městu náklady zaplatí.

Slovenský zákon o vlastenectví

Školáky přinutí poslouchat hymnu

Ten se k tomu ovšem nemá. Podle ministra školství Jána Mikolaje, jehož strana (SNS) zákon prosadila, stát obcím nepřispěje ani eurem (původní článek na serveru SME.sk čtěte zde).

Školy mají na nákup už jen několik dní, protože pokud zákon podepíše slovenský prezident Ivan Gašparovič, začne platit od 1. dubna. A i když nařízení nepočítá se sankcemi za nedodržení termínu, mohlo by to znamenat třeba porušení pracovní disciplíny.

Navíc si ředitelé nejsou jistí, jak velké by měly státní symboly být - zákon totiž určuje jen podobu vlajky či znaku, nikoli jejich rozměr. Žádné nařízení ani metodický pokyn nestanoví, zda bude ve třídách stačit pěticentimetrová vlajka nebo musí měřit přes metr, píše SME.

"Teď všechno zvažujeme. Zákon ještě neplatí, protože ho nepodepsal prezident. Studujeme zákon o státních symbolech, protože definuje státní znak a vlajku," uvedl ministr školství Ján Mikolaj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video