Slovenští policisté pátrají u obce Kysak na východě Slovenska. (17. května 2011)

Slovenští policisté pátrají u obce Kysak na východě Slovenska. (17. května 2011) | foto: Foto: Korzár/Judita Čermáková

Vraždil, ale kanibalismus se neprokázal, uzavřela policie případ Čurka

  • 15
Slovenská policie uzavřela případ Mateje Čurka, o němž se v českých i slovenských médiích spekulovalo jako o kanibalovi. Vyšetřování jednoznačně prokázalo, že má na svědomí dvě ženy, jejichž těla se našla v lese. Zda je ale i konzumoval, se nezjistilo, píše server SME.sk.

Policie vyhodnotila všechny důkazy a nedávno trestní stíhání Mateje Čurka zastavila pro nepřípustnost, protože pachatel zemřel, píše slovenský zpravodajský portál. Čurko zemřel loni v květnu poté, co ho při přestřelce postřelila policie, která se ho snažila zadržet.

Případ měl obrovskou publicitu na Slovensku i v Česku kvůli náznakům, že Čurko mohl mít kanibalistické sklony a zavražděné ženy mohl i pozřít. To se ale vyšetřovatelům nepodařilo prokázat. O čem ale není podle nich pochyb, je fakt, že Matej Čurko jednadvacetiletou Luciu U. a třicetiletou Elenu G. zabil.

"Na základě znaleckého prozkoumání zařízení GPS, které měl u sebe, policisté zjistili místo, kde se nacházela těla dvou mrtvých osob. Fotografie toho místa se také našly v jeho fotoaparátu," přiblížila mluvčí slovenského policejního prezídia Denisa Baloghová.

Policie během vyšetřování našla v Čurkově počítači i několik dalších čísel, která připomínala navigační souřadnice, a všechna místa, jež jim odpovídala, prohledali. "Jiné tělesné ostatky ale nenašli," dodala Baloghová.

S odhalením Slováka pomohl Švýcar Marcus Durbach, kterému Čurko nabídl, že ho zabije a jeho ostatky sní. V e-mailu mu poslal i fotografie lidského těla, které měly doložit, že podobnou věc už v minulosti udělal.

Švýcar se ale zalekl a vše oznámil policii, která se na místě dohodnutého setkání pokusila Čurka zatknout. Akce se ale změnila v přestřelku a Slovák po několika dnech v nemocnici podlehl těžkým zraněním.

Čurko byl ve spojení také s jistým mladíkem z Česka, kterému přislíbil, že jej bodne nožem do srdce a zakope ve východoslovenských lesích. Čech po jeho zatčení spáchal sebevraždu. O jeho případ se zajímala i italská policie, nicméně se nepotvrdilo, že by mezi Čurkovy oběti patřila i mladá Italka, o čemž se dříve spekulovalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video