Slovenští záchranáři zachraňují nedaleko Rožňavy na východě země dva české jeskyňáře. Ilustrační foto.

Slovenští záchranáři zachraňují nedaleko Rožňavy na východě země dva české jeskyňáře. Ilustrační foto. | foto: Speleologická záchranná služba

Slováci zachránili ztracené české speleology ze zatopené jeskyně

  • 12
Slovenským záchranářům se podařilo zachránit dvojici českých speleologů, která uvízla v těžko přístupné podzemní jeskyni Hučiaca vyvieračka poblíž lokality Kunova Teplica u Rožňavy. Muži strávili v podzemí desítky hodin.

"Mám informace, že už jsou venku," řekl iDNES.cz před devátou hodinou rožňavský speleolog Alexander Buzinkay.

To, že byli krátce po nalezení schopni dostat se s pomocí záchranářů ven, podle něj svědčí o tom, že byli v dobrém psychickém stavu.

"Čekali jsme, že tam s nimi bude třeba chvíli počkat, než se jejich stav zlepší. To by se týkalo například podchlazení," uvedl Buzinkay.

Do zatopené části jeskyně se nejprve v úterý odpoledne vypravila dvojice českých speleologů, kteří se dostali do nepřístupných chodeb v další části jeskyně.

Zpět se ale vrátil pouze jeden. Později se nevynořil ani další Čech, který se vypravil nezvěstnému kolegovi na pomoc. "První ze zachráněných mužů tak byl v podzemí 38 hodin," vypočítal rožňavský speleolog.

Do akce se zapojilo větší množství záchranářů včetně hasičů. Těm se brzy ráno podařilo navázat s dvojicí českých jeskyňářů kontakt. Podle náčelníka slovenské Horské záchranné služby Jozefa Janigy k nim ale bylo nejprve třeba dostat lahve s kyslíkem.

Češi se pohybovali v oblasti, kterou naposledy pronikli lidé před 15 lety.

mapa -speleologové u Rožňavy

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video