Protest proti opakování zkoušek

Protest proti opakování zkoušek - Studenti Gymnázia v Poštové ulici v Košicích protestovali proti opakování maturitních písemek z matematiky. Přišli v tričkách s přeškrtnutým portrétem ministra školství Martina Fronce. (26. dubna 2005) | foto: František Iván, ČTK

Slováci na protest maturovali v teplákách

  • 17
Zhruba tři tisícovky maturantů na Slovensku musely opakovat písemnou zkoušku z matematiky. Nařídil to ministr školství poté, co část studentů před časem dostala testy i s vyplněnými výsledky. Maturantům se to ale nelíbí, někteří přišli ke zkoušce na protest v teplákách.

Někteří studenti nechtěli k opakovaným testům přijít. Nakonec názor změnili, když jim ministr školství pohrozil, že by absentérům nebyla uznána celá maturita.

Na protest se mnozí ozdobili oranžovou stužkou. V Košicích přišli v tričkách s přeškrtnutým portrétem ministra školství a teplákách. Na tabuli vyvěsili plakát s nápisem: Toto je má první stávka. Červené tepláky si oblékla i jejich třídní učitelka, uvedl server slovenského deníku Pravda.

Opakované maturitní písemky z matematiky proběhly v pořádku. Pravdě to potvrdila ředitelka slovenského Státního pedagogického ústavu. Právě ředitele tohoto ústavu ministr školství Martin Fronc odvolal kvůli skandálu s maturitními testy.

Podle Fronce byla před dvěma týdny zpochybněna regulérnost maturit tím, že část studentů dostala vyplněné testy. Proto nařídil opakování zkoušky. Na jeho rozhodnutí ale studenti reagovali vlnou protestů.

V pondělí vyšly do bratislavských ulic asi dvě stovky studentů. Požadovali ministrovo odstoupení, uvádí Pravda. S protesty proti opakování maturit začali na gymnáziu v Trenčíně, postupně se přidaly tisíce studentů po celém Slovensku.

Radikálnější postoj ke skandálu kolem maturit zaujal organizátor pondělního protestu v Bratislavě Peter Baďura. Ten si podle Pravdy myslí, že diskusí s Froncem už bylo dost a protože je nedokáže vést konstruktivně, měl by odstoupit.

Na ministra bylo kvůli maturitám podáno trestní oznámení a další se chystá. Chce ho podat petiční výbor proti nové maturitě. Podle jejího předsedy Mariána Buraja totiž ministr nařízením opakovat maturity porušil pravomoc veřejného činitele.

Slováci poprvé maturují z pěti předmětů
Na Slovensku se letos poprvé maturuje podle nového modelu. Studenti si mohli vybrat ze dvou úrovní zkoušky. Zvládnutí těžší části by jim mělo podle ministerstva školství ulehčit cestu na vysokou školu.

Maturita se skládá z interní a externí části a na rozdíl od minulých let se koná z pěti a ne ze čtyř předmětů. Mladí Slováci si nově musí zvolit jeden z přírodovědných předmětů. Na externí část, písemné testy z cizích jazyků a matematiky, dohlíží stát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video