Slováci uspořádali na počest Václava Havla koncert Drahý Václave. (27. prosince 2011)

Slováci uspořádali na počest Václava Havla koncert Drahý Václave. (27. prosince 2011) | foto: ČTK

Slováci dali sbohem Havlovi, Bratislavu ovládly koncerty i divadlo

  • 54
Slováci uspořádali na počest posledního československého prezidenta Václava Havla na bratislavském náměstí SNP koncert Drahý Václav. Mezi účinkujícími nechyběla ani skupina The Plastic People of the Universe. Po několikahodinové produkci se akce přesunula do nedalekého klubu A4.

Na open-air akci, která začala v 17. hodin, zazpívala slovenská skupina Chasidské piesne. Vystoupily i kapely Bez ladu a skladu, Živé kvety nebo Longtial či česká legendární undergroundová formace The Plastic People of the Universe.

Písničky Pražského výběru pod širým nebem zazpíval Michael Kocáb spolu se slovenskou skupinou Karpatské chrbáty. Do klubu A4 už organizátoři naplánovali komornější program.

Slováci vzpomínají i divadlem

Před 21. hodinou program otevřela písničkářka Silvie Krobová, která je dcerou Havlova přítele a souseda z Hrádečku na Trutnovsku Andreje Kroba. Režisér Krob šéfuje Divadlu na tahu, které v A4 uvede Havlovy jednoaktové hry Protest a Audience. Mezi účinkujícími je také slovenská folková písničkářka Zuzana Homolová.

Češi vzdali někdejšímu prezidentovi hold koncertem s názvem Pocta Václavu Havlovi v pátek 23. prosince, tedy v den jeho pohřbu. (čtěte více o akci)

Program, který zahrnoval rockovou muziku, divadlo a film, se konal ve všech sálech a pasáži pražského paláce Lucerna. Několik set lidí také sledovalo dění v Lucerně na velkoplošné obrazovce z Václavského náměstí.

Havel zemřel ve věku 75 let v neděli 18. prosince na své chalupě v Hrádečku. Česká republika jeho památku uctila třídenním státním smutkem a státním pohřbem, kterého se zúčastnili i světoví státníci Nicolas Sarkozy, David Cameron či Hillary Clintonová.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video