Přemnožených slonů je v Zimbabwe přes 100 000. Dostatek potravy není ani pro...

Přemnožených slonů je v Zimbabwe přes 100 000. Dostatek potravy není ani pro polovinu z nich. | foto: Profimedia.cz

V Zimbabwe se přemnožili sloni. Při hledání potravy zabili už desítky lidí

  • 39
Už šedesát lidí zabili od začátku letošního roku sloni v Zimbabwe, dalších padesát zranili. V africké republice žije celkem asi sto tisíc kusů těchto zvířat, tedy čtvrtina jejich populace v Africe. Bojují ale s nedostatkem potravy, kterou hledají i v blízkosti měst a vesnic.

Zimbabwe má po Botswaně druhou největší sloní populaci, která se rozrůstá tempem pěti procent ročně. V ostatních státech stav stád decimují pytlácké útoky, v Zimbabwe se stavy stále zvyšují.

„V některých oblastech se sloni přesunují ve velkých skupinách. Zkonzumují veškerou vegetaci a teď se vydávají i na pozemky lidí. Lidé se brání a někdy slony zraní,“ uvedl vládní mluvčí Nick Mangwana.

„Zranění sloni jsou agresivní a nekontrolovatelní. Konflikt mezi nimi a lidmi je zřejmý. Jenom letos zabili šest desítek lidí a padesát jich zranili,“ uvedl mluvčí. Loni podle Mangwany sloni zabili 72 lidí. Mluvčí se domnívá, že „hrozí katastrofa“, nebude-li stav stád snížen. „V době sucha se to ještě zhorší, stáda se budou přemísťovat k vodě a za potravou,“ sdělil mluvčí.

Zimbabwská vláda už do terénu vyslala strážce, kteří mají nejnebezpečnější zvířata likvidovat. Odborníci soudí, že v Zimbabwe je v současnosti dostatek potravy a prostoru maximálně pro 45 000 kusů slonů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video