Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Šrílanská kvočna rozlouskla otázku o vejci a slepici, snesla živé kuře

  • 83
Kvočna na Šrí Lance snesla živé kuře a vnesla tak další indicii do věčné debaty, zda byla dřív slepice, nebo vejce. Za svůj vědecky hodnotný čin ale zaplatila životem.

Místo toho, aby slepice vejce snesla a zahřívala ho v hnízdě, aby se z něj za 21 dní mohlo vylíhnout kuře, zrálo vajíčko v reprodukčním systému kvočny a poté se nový jedinec vylíhl uvnitř jejího těla.

Kuřátko se narodilo zdravé. Slepice ale narození kuřete ve svém těle nepřežila. Pitva prokázala, že zemřela na následky vnitřních zranění.

"Nikdy jsem nic takového neviděl," cituje BBC místního veterináře. Titulky šrílanských novin pak odvážně hlásaly, že slepice rozlouskla věčnou otázku, zda bylo dřív vejce, nebo slepice.

Ke stejnému závěru, tedy že první byla slepice, dospěli před dvěma lety také britští vědci, kteří se touto záhadou zabývali. Jejich výsledky ale čeští badatelé zpochybnili (více o výzkumu zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video