Skoti zkrotili český semtex

  • 10
Skoti našli recept na postrach z Čech. Po třech letech zkoumání, které zaplatilo britské ministerstvo vnitra, našli metodu, jak odhalit Semtex. Badatelé doufají, že co nejdřív sestrojí i fungující detektor. Průmyslovou a vojenskou trhavinu vyrábí od konce šedesátých let pardubická chemička. V oblibě jí ale - stejně jako americkou C4 - mají i teroristé.í ale - stejně jako americkou C4 - mají i teroristé.

Duncan Graham z univerzity v Strathclyde, který společně s Ewenem Smithem na chemický princip přišel, říká: Metoda je přesná, protože umí identifikovat i jedinou molekulu RDX. To je jedna ze součástí podobných trhavin.

"Naše metoda je velice, velice citlivá a je mimořádně specifická." To znamená, že zařízení na ní založené by nemělo hlásit falešné poplachy.

"Nejde ale jen o Semtex," zdůraznil Graham. "Jsou i další výbušniny, které obsahují RDX, například C4." Ty by se tak daly najít i bez kontaktu s osobou či podezřelými předměty.

"Věřím, že je v budoucnu možný ruční detektor," řekl Graham. Mělo by být možné sestrojit také zařízení, která by se například kontrolovala všechna zavazadla směřující do letadel.

Semtex ze neslavně proslavil v roce 1988, když ho teroristé použili proti letadlu PanAm 103. To vybuchlo nad skotským Lockerbie. Atentát nepřežilo 270 lidí.

Duncan Graham ale zatím odmítá odhadnout, za jak dlouho bude zařízení na světě."Je docela složité propojit chemický princip a technické zařízení, " řekl s tím, že se projekt teprve rozbíhá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video