ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Šéfa koronavirového týmu s protikorupčním vyznamenáním zatkli za korupci

  • 18
Italská policie ve čtvrtek zatkla spolu s dalšími devíti lidmi šéfa sicilského odborného týmu zodpovědného za boj s koronavirovou epidemií. Podle policie se podíleli na rozsáhlé korupční síti zneužívající veřejné zakázky ve zdravotnictví. Informovala o tom agentura ANSA. Šéf protikoronavirového týmu byl v minulosti oceněn za potírání korupce.

Korupční případ se týká zakázek od roku 2016 v celkové hodnotě téměř 600 milionů eur (přes 16 miliard korun). Obvinění si podle vyšetřovatelů rozdělovali provize za jejich zprostředkování a celkem v jejich kapsách skončily úplatky ve výši 1,8 milionu eur (asi 49 milionů korun).

Koronavirus ve světě

Umývač aut v kolumbijské Bogotě čeká na zákazníky. (21. května 2020)
Sestry a ostatní zdravotníci demonstrují za lepší zdravotní pomůcky před...
Muž v oblaku dezinfekce při vstupu do japonské restaurace (21. května 2020)

„Objevili jsme skutečné mocenské spiknutí, v němž byli nečestní úředníci a bezohlední obchodníci a podnikatelé ochotni udělat cokoliv, jen aby získali veřejné zakázky za miliony,“ citoval server BBC zástupce finanční policie Gianluku Angeliniho.

V domácím vězení mimo jiné skončil Antonio Candela, který v regionální sicilské vládě vedl specializovaný proticovidový tým. V policejní cele se nachází i šéf zdravotnických zařízení ve městě Trapani Fabio Damiani.

Candela byl přitom v roce 2016 vládou oceněn stříbrnou medaili za zásluhy v oblasti veřejného zdraví poté, co rozkryl korupční systém kolem dodávek plenek nemocnicím a kvůli výhrůžkám smrti mu byla přidělena policejní ochrana. Sicilští lékaři jej též oceňovali za jeho boj s koronavirem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video