Obří přehlídka v KLDR. Bez raket, s vojáky ve skafandrech a pohublým vůdcem

  • 195
Severní Korea uspořádala obří vojenskou přehlídku v Pchjongjangu u příležitosti 73. výročí založení země. Oslavy si nenechal ujít ani Kim Čong-un, který z balkonu mával davu. Světová média píší o tom, jak výrazně vůdce zhubl. Pozornost vzbudilo i to, že země nepředstavila žádné novinky raketového arzenálu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na náměstí Kim Ir-sena mával davu, v místních novinách Rodong Sinmun však nebyla žádná zmínka o tom, že by pronesl řeč. 

Během přehlídky nad hlavním městem přeletěla letadla a ulicemi se táhly průvody pochodujících vojáků v plynových maskách a oranžových skafandrech, dělníků, výzkumníků a „jednotek prevence mimořádných nemocí“, píše CNN.

Z fotografií je patrné, že během oslav nejspíš nebyla představena žádná novinka raketového arzenálu.

Na vojenských přehlídkách jsou často předváděny nové nebo aktualizované verze raket. Během přehlídky v lednu severokorejská armáda například odhalila, co podle analytiků byla nová balistická raketa odpalovaná z ponorky (SLBM).

Severokorejští experti poznamenali, že snímky severokorejského vůdce, který se ukázal v krémovém obleku, ukazují, že výrazně zhubl. Podpořili tak zprávy ze státních médií, které o tom informovaly už v červnu.

17. června 2021

„Je pozoruhodné, jak zdravě Kim Čong-un vypadá na včerejších fotografiích,“ tweetoval Martyn Williams, spolupracovník projektu 38 North, který o zemi informuje.

„Jakkoli to dělá - a existují o tom teorie - vypadá mnohem lépe, než před několika měsíci,“ napsal. Ve zprávách státních médií nebyla zmíněna vůdcova mladší sestra a vysoká funkcionářka Korejské lidově demokratické republiky Kim Jo-čong.

9. září 2021

Tato notoricky samotářská země přerušila v roce 2020 téměř všechna svá spojení s vnějším světem, aby zabránila přílivu případů koronaviru. A zdá se, že to fungovalo, Severní Korea neohlásila závažné ohnisko covidu-19. Odborníci však pochybují o tvrzení Pchjongjangu, že země nezaznamenala jediný koronavirový případ.

Většina zahraničních diplomatů a humanitárních pracovníků zemi opustila, přičemž uváděla nedostatek zboží a extrémní omezení každodenního života. V červnu Kim vyhodil několik vysokých úředníků, kteří nedokázali prosadit přísnou severokorejskou prevenci covidu-19, uvedla státní tisková agentura KCNA. 

10. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video