Vůdce KLDR Kim Čong-un na armádní přehlídce (14. ledna 2020)

Vůdce KLDR Kim Čong-un na armádní přehlídce (14. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Za lepší domácí zábavu. Kim chce tvrdě trestat sledování cizích médií

  • 89
Severní Korea zavádí přísné pokuty a tresty vězení pro každého, koho přistihnou, jak se baví u jihokorejských pořadů, anebo se bude pokoušet napodobovat způsob, jakým se mluví v sousední Jižní Koreji. Těm, kdo budou zakázaný obsah pašovat, hrozí doživotí i trest smrti. Jde o další krok v rámci boje vůdce Kim Čong-una proti vnějším vlivům a za lepší „domácí zábavu“.

Nový zákon proti reakcionářskému smýšlení schválilo severokorejské vedení koncem loňského roku a nyní o něm informoval server Daily NK, který sídlí v Soulu a s pomocí zdrojů ze Severní Koreje informuje o dění v izolované KLDR.

Podle nových pravidel hrozí až 15 let ve vězeňském táboře těm, kdo budou přistiženi při sledování či čtení jihokorejských médií. Vězení bude hrozit i za pořizování či distribuci pornografie, používání neregistrované televize, rádia, počítače, zahraničního mobilního telefonu či jiného elektronického zařízení. Rodičům, jejichž děti poruší zákaz, hrozí pokuty.

Japonská média s vazbami na KLDR tento měsíc informovala, že nový zákon zakazuje také mluvit nebo psát jihokorejským stylem. 

Podle nich severokorejský vůdce Kim Čong-un kritizoval například běžnou jihokorejskou praxi používat termíny starší a mladší sestra nebo bratr pro lidi, kteří s dotyčným nejsou příbuzní. Reuters tyto informace nemohl ověřit z nezávislých zdrojů.

Podle Daily NK hrozí doživotí každému, kdo by byl přistižen, že do KLDR dováží zakázaný materiál z Jižní Koreje. Trest smrti by pak měl dostat každý, kdo do země doveze značné množství zakázaného obsahu ze Spojených států či Japonska.

Zdá se, že nový zákon zvyšuje část trestů a zpřísňuje omezení v rámci dlouhodobého boje severokorejské vlády proti informacím zvenčí. Důraz kladený na materiály z Jižní Koreje a tak nedefinovatelné prvky, jako je přízvuk, jen dokazují, jaké obavy má severokorejská vláda z vlivu bohatšího a demokratického jihu, řekl Pak So-kil ze skupiny Svoboda v Severní Koreji, která podporuje přeběhlíky.

Brzy se vám splní sny. Kim poslal občanům novoroční dopis, děkuje za důvěru

Omezený, ale neustále sílící přístup k informacím, například díky pohraničnímu obchodu s Čínou, pomáhá uspíšit subtilní změny v KLDR, kde se státní sdělovací prostředky mohou soustředit jen na budování prestiže vůdce Kim Čon-una, řekl Tche Jong-ho, první severokorejský přeběhlík, který se stal jihokorejským poslancem.

„Ve dne obyvatelé skandují ‚dlouhý život Kim Čong-unovi!‘, zatímco v noci se dívají na jihokorejské seriály a filmy,“ dodal Tche.

Nesplnili jsme své cíle, řekl na prvním sjezdu po pěti letech Kim Čong-un:

6. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video