Asíf Alí Zardárí, vdovec po Bénazír Bhuttové

Asíf Alí Zardárí, vdovec po Bénazír Bhuttové | foto: Reuters

Sestavíme vládu, řekl po volebním vítězství vdovec po Bhuttové

Pákistánská lidová strana zavražděné expremiérky Bhuttové se pokusí sestavit vládu společně s Pákistánskou muslimskou ligou Naváze Šarífa. Po vítězství ve včerejších volbách to prohlásil vdovec po Bhuttové Asif Alí Zardárí, který je teď ve vedení strany. Ačkoli ještě nejsou sečteny všechny hlasy, dosavadní výsledky potvrzují triumf opozice.

Ačkoli ještě nejsou sečteny všechny hlasy, dosavadní výsledky potvrzují triumf opozice.

Zardárí také řekl, že jeho PPP nemá zájem o spolupráci s Mušarafovými stoupenci. Koalici chce sestavit s Pákistánskou muslimskou ligou (PML-N) bývalého premiéra Naváze Šarífa. Právě jeho, dlouholetého rivala Bénazír Bhuttové, odstavil od moci Mušarafův převrat v roce 1999.

Definitivní čísla ze včerejších voleb ještě nejsou k dispozici. Ale po sečtení hlasů rozhodujících o 252 křeslech v celkem 342členném národním shromáždění to vypadá následovně: 86 mandátů pro PPP, 65 pro Šarífa, 37 pro Mušarafa, další pro menší strany a nezávislé kandidáty. Zbytek hlasů se ještě dopočítává, ale na triumfu opozice už se nic nezmění.

Vítězství prezidentových odpůrců naznačovaly i předvolební průzkumy. Otázkou zatím zůstává, zda opozice získá dostatečnou většinu, aby mohla parlamentní cestou odstavit Mušarafa, jak to avizovala (více zde). Kdyby se jí to podařilo, splnila by přání tří čtvrtin Pákistánců. - více zde

Referendum o Mušarafovi
Volby v Pákistánu se měly původně konat 8. ledna, ale úřady je o šest týdnů odložily. Hlavním důvodem byla krize, do níž se země propadla po prosincové vraždě bývalé předsedkyně vlády Bénazír Bhuttové ve městě Rávalpindí.

Hlasování bylo obecně vnímáno jako referendum o Parvízi Mušarafovi. Klíčový spojenec Američanů v boji proti terorismu loni udělal kroky, které pobouřily Pákistánce i Západ - zejména vyhlásil výjimečný stav, umlčel nezávislá média a soudce nejvyššího soudu nahradil svými stoupenci ve chvíli, kdy měl tribunál rozhodnout o oprávněnosti jeho prezidentské kandidatury.

Právo ucházet se o prezidentské křeslo zpochybnila opozice. Nelíbilo se jí, že Mušaraf kandidoval z postu nejvyššího velitele armády. To je v Pákistánu protiústavní. Jenže nejvyšší soud - už v novém složení - všechny opoziční stížnosti zamítl a Mušarafovu kandidaturu potvrdil. Staronový prezident se pak sice vzdal armádního postu a funkce se ujal jako civilní lídr, ale napáchanou škodu tím už docela nenapravil. Výjimečný stav byl zrušen v polovině prosince, o necelé dva týdny později pak byla zavražděna Bhuttová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video