I Čong-uk stál v čele WHO od roku 2003

I Čong-uk stál v čele WHO od roku 2003 | foto: Reuters

Šéf WHO I Čong-uk zemřel po operaci mozku

Ve věku 61 let zemřel v Ženevě ředitel Světové zdravotnické organizace I Čong-uk. Jihokorejský diplomat skonal po operaci, při níž se mu lékaři snažili odstranit krevní sraženinu z mozku.

Zprávu o smrti šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) jako první přineslo jihokorejské velvyslanectví ve Švýcarsku.

"Musím vám s lítostí oznámit, že Dr. I Čong-uk, generální ředitel WHO, dnes ráno zemřel," oznámila delegátům Světového zdravotnického shromáždění jeho předsedkyně, španělská ministryně zdravotnictví Elena Selgadová.

"Pod jeho vedením WHO posílila a dokázala efektivněji reagovat na světové problémy," dodala poté, co delegáti 192 členských států uctili památku zesnulého dvěma minutami ticha.

I Čong-uk stanul v čele WHO v roce 2003. Do širšího povědomí mezinárodního společenství se dostal během posledního roku, kdy energicky bojoval s nebezpečím možné pandemie ptačí chřipky. WHO dočasně povede dosavadní výkonný ředitel Anders Nordström ze Švédska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video