Šéf Al-Kajdy vyzval k novému ataku USA

  • 16
V předvečer druhého výročí útoku na věže WTC se opět ozval vůdce Al-Kajdy Usáma bin Ládin. V televizi Al-Džazíra vystoupil spolu s pobočníkem Ajmánem Zavahrím. Vyzvali k novému ataku USA. Iráčany nabádali, aby ve své zemi pohřbili Američany.

Právě teroristická síť Al-Kajda je podezřelá ze zorganizování předloňského útoku při němž zemřely tisíce lidí.

"Pozdravujeme bratry mudžáhidy v Iráku a vyzýváme Alláha, aby posvětil jejich oběti v boji proti křižákům," říká hlas na nahrávce, který podle Al-Džazíry patří bin Ládinovi. Podle informací televizní stanice byla nahrávka pořízena koncem dubna nebo začátkem května. 

"Říkáme vám, že Alláh je s vámi a islámský národ vás podporuje. Spolehněte se na Alláha. Sežerte Američany stejně, jako lev žere svou kořist. Pohřběte je do hrobů v Iráku," navazuje hlas patřící údajně Zavahrímu. 

Na obrazovém záznamu nahrávky scházejí bin Ládin se Zavahrím dolů po skalnatém svahu hory se sporými kousky zelené trávy. V jednom ze záběrů se bin Ládin opírá o hůl a přes levé rameno má přehozenou pokrývku, v dalším pak drží v levé ruce samopal kalašnikov. Al-Džazíra neuvedla, jak se jí podařilo nahrávku získat.

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video