Sebevražedný útok si vyžádal 7 obětí

  • 37
Policejní stanice v blízkosti hlavní brány do přísně střežené tzv. zelené zóny v centru Bagdádu se v sobotu ráno stala terčem sebevražedného útoku. Zahynulo při něm sedm osob a 59 lidí utrpělo zranění. Většinu z postižených tvoří policisté.

Ihned po explozi v Bagdádu, která otřásla okny v budovách do okruhu až několika set metrů následovala intenzivní střelba z automatických zbraní.

Přes mimořádně silné zabezpečení byla zelená zóna v posledních měsících cílem několika útoků.

Exploze postihla policejní stanici u brány Salhíja, nedaleko níž se nachází také ministerstvo zahraničí a hotel. Celá oblast byla uzavřena a v okolí byly posíleny hlídky amerických vojáků a iráckých policistů.

Podle jednoho svědka řidič vozidla žádal, aby ho policisté nechali projet do zelené zóny a ti mu to povolili. A v té chvíli automobil napěchovaný výbušninou explodoval. Stanice je centrem služby pro vyšetřování zločinů. K zodpovědnosti za atentát se dosud nikdo nepřihlásil.

Další sebevražedný útok je hlášen ze severoiráckého Mosulu, při němž dopoledne zahynulo nejméně sedm Iráčanů a dalších osm utrpělo zranění. Sebevrah vyhodil do povětří svůj automobil poblíž autobusu, který převážel kurdské policisty z Irbílu do Mosulu. Oběti útoku zřejmě patřily k Vlastenecké frontě Kurdistánu,  jedné z hlavních kurdských politických stran na severu Iráku.

Mosul je dějištěm tvrdých bojů od čtvrtka. Americké jednotky společně s iráckými vládními silami zde svádějí tvrdé boje s povstalci, kteří zde pravidelně útočí nejen na americké a irácké vládní cíle, ale také cíle kurdské.

Irácké vládní bezpečnostní jednotky slouží pravidelně jako terč povstaleckých ozbrojenců. Počet jejich útoků v poslední době stoupá v souvislosti s lednovými volbami. Povstalci policisty označují za kolaboranty se zahraničními okupanty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video