Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

Sebevrah zabil v Iráku desítky účastníků pohřbu

  • 13
Ve vesnici poblíž severoiráckého Kirkúku se odpálil sebevrah. Agentura Reuters s odvoláním na místní policii uvedla, že zabil nejméně 49 smutečních hostů na pohřbu. Padesát lidí bylo zraněno.

Smuteční hosté se sešli na pohřbu dvou členů oddílů sunnitské domobrany, zabitých před dvěma dny. Atentátníkovi ve vestě s výbušninou se podle dostupných informací podařilo dostat do stanu, kde byli shromážděni. Poté se odpálil.

"Ozvala se rána a já spadl na zem. Když jsem se rozhlédl, ležela všude kolem těla," popsal hrozivé okamžiky Alí Chaláf, který vyvázl jen s lehčími šrámy. Jde o jeden z nejkrvavějších útoků v posledních měsících.

Násilí opět eskaluje
Bezpečnostní složky se na severu Iráku v posledním týdnu potýkají s nárůstem pumových útoků. Při jednom z nich zemřelo v Bákubě čtyřicet lidí.

Američtí a iráčtí představitelé tvrdí, že se právě na sever země, zejména do provincie Dijála, přesunuli sunnitští radikálové z řad irácké odnože Al-Kajdy poté, co je vojáci vytlačili ze západní provincie Anbár a z metropole Bagdádu. Odborníci varují, že nárůst útoků může být signálem nové vlny násilí ze strany sunnitů.

V okolí Kirkúku často dochází k násilným střetům Arabů a Kurdů. Obě skupiny si totiž činí nárok na zdejší bohatá ložiska ropy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video