Sebevražedný útočník zabil v Iráku devět lidí.

Sebevražedný útočník zabil v Iráku devět lidí. - Irák. | foto: Profimedia.cz

Sebevrah zabil dvanáct iráckých milicionářů, když čekali na výplatu

  • 17
Sebevražedný atentátník zabil při bombovém útoku jižně od Bagdádu skupinu sunnitských milicionářů. Své oběti si vybral, když čekali ve frontě na výplatu. Dalších 32 lidí zranil. Tento týden je to již potřetí, kdy sebevrazi v Iráku zabíjeli. Podle Američanů za všemi útoky stojí teroristé z Al-Káidy.

"Počet mrtvých narostl na 12 a zraněných na 32 osob," konstatoval plukovník irácké policie Alí Zaháví. Původní informace uváděly devět obětí.

Atentátník se odpálil ve městě Džbala, které leží asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu. Místu se přezdívá trojúhelník smrti, v regionu totiž dříve často docházelo k útokům sunnitských islamistů na šíitské muslimy.

Spojené státy financují sunnitské hlídky, aby pomohly koaličním vojákům a centrální vládě v boji proti ozbrojencům z mezinárodní teroristické organizace Al-Káida a proti místním rebelům.

V posledních týdnech však mezi sunnitskou domobranou a šíitskou vládou došlo k rozporům kvůli zatčení některých vůdců milice.

Třetí vražedný útok za týden

Násilí v Iráku v posledních letech výrazně kleslo, ale povstalecké skupiny dál unášejí auta a podnikají sebevražedné útoky. Tento týden zabíjeli sebevrazi v Iráku už potřetí.

Naposledy v pátek zahynulo pět amerických vojáků a dva iráčtí policisté, když do nich v Mosulu na severu země najel útočník nákladním vozidlem. Začátkem týdne připravil další sebevražedný útočník o život 44 lidí, když odpálil nálož v šíitské čtvrti Bagdádu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video