Saúdskoarabskou tvrzí se procházela žena v krátké sukni, hledá ji policie

  • 482
Mladá žena způsobila pobouření, když na internetu zveřejnila video, na němž se v krátké sukni a tričku prochází pevností v jedné z nejkonzervativnějších provincií Saúdské Arábie. Nahrávka kolující na sociálních sítích rozděluje tamní společnost – část lidí oceňuje ženinu odvahu, jiní však požadují její potrestání.

Žena, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Khulood, zveřejnila několikavteřinový klip na sociální síti Snapchat. Na videu se prochází starověkou pevností ve vesnici Ušajkír v provincii Nadžd, asi 150 kilometrů severně od Rijádu, uvedla stanice BBC.

V Saúdské Arábii přitom oblékání podléhá přísným pravidlům. Ženy musejí nosit volný a dlouhý oděv zvaný abája, vlasy pak tradičně skrývají pod hidžábem. Provincie Nadžd je navíc jedním z nejkonzervativnějších regionů země, ve kterém se narodil zakladatel wahhábismu, silně konzervativní formy sunnitského islámu.

Video se začalo rychle šířit mezi saúdskoarabskými uživateli Twitteru. Podle mnohých by žena měla být za svůj čin potrestána. „Měli bychom respektovat zákony země. Ve Francii je zakázaný nikáb a ženy dostávají pokuty, pokud ho nosí. V Saúdské Arábii je součástí královských zákonů nošení abáji a neokázalého oblečení,“ uvedl jeden z nich.

Jiní však ženu obdivují pro její odvahu a vyjadřují jí podporu. Argumentují přitom, že se podobně jako ona oblékají i mnohé cizinky, které zemi navštěvují. Připomínají, že abáju na sobě neměly ani manželka amerického prezidenta Melania Trumpová s dcerou Ivankou během květnové návštěvy (psali jsme zde).

16.července 2017 v 18:40, příspěvek archivován: 18.července 2017 v 10:13

#مطلوب_محاكمة_مودل_خلود المجتمع السعودي ينضح بالتناقضات فهو يتغنى ب إبنة ترامب ساعات طوال ، ويكفر ويقذف فتاة سعودية ويطالب بمحاكمتها https://t.co/sfnuyiysVk

O video už se začaly zajímat i saúdskoarabské úřady, píše The Washington Post. Deník Okaz informoval, že místní úředníci v dopise vyzvali guvernéra provincie a policii, aby proti ženě provedli nezbytné kroky. Saúdskoarabská náboženská policie na Twitteru uvedla, že o videu ví a bude se jím zabývat.

Ženy v Saúdské Arábii svazují jedny z nepřísnějších zákonů na světě. Bez dovolení muže nemohou pracovat ani cestovat. Nesmějí ani vlastnit řidičské oprávnění.

Nový korunní princ Muhammad bin Salmán loni představil ambiciózní program Vize 2030, který má ultrakonzervativní saúdskoarabskou společnost reformovat. Ačkoli program zahrnuje i některá sociální témata, je otázkou, zda ovlivní i přístup k hluboce zakořeněné genderové nerovnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video